Kultuuriminister Laine Jänes, telepilti edastava ettevõtte Levira juhatuse esimees Mart Einpalu ning Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel välja Ruhnu analoogtelevisiooni saatja, teatas Levira pressiesindaja.

Pidulikule üritusele olid kutsutud kõik saareelanikud. Kohe pärast analoogsaatja väljalülitamist on kõigis Ruhnu kodudes nähtav õhu kaudu leviv ning tavaantenniga vaadatav digitaaltelevisioon, mis tõi Ruhnu saarele senise ühe telekanali asemel 5 kodumaist teleprogrammi.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on tänu digitelevisioonile võimalik mitmekordistada kodumaiste telekanalite arvu. „Analoogtelevisiooniga puudub võimalus uute kodumaiste telekanalite loomiseks ning nii elas Eesti seni nõukoguliku teledefitsiidi tingimistes,“ lausus kultuuriminister. „Digitelevisioonis levib juba praegu viis tasuta kodumaist telekanalit ning mitu eestikeelset kommertskanalit, peagi on oodata veel kahe tasuta levikuga kanali lisandumist.“

Levira juhatuse esimehe Mart Einpalu sõnul on üleminek digitelevisioonile tänu suuremale kanalite arvule, paremale pildi- ja helikvaliteedile, elektroonsele saatekavale otse teleriekraanil, erinevates keeltes subtiitrite ja heli valikule ning muudele lisavõimalustele vähemalt sama suur muutus kui must-valge televisiooni muutumine värviliseks.

Praegu on maapealse leviga digitaaltelevisioonis nähtavad ühtekokku 5 tasuta Eesti telekanalit. 27. märtsil lisandusid digiplatvormile Kanal 2 ja uus telekanal Kanal 11, 24. märtsil aga uue teleprogrammina TV6. ETV ja Kalev Sport hakkasid digitaalkujul levima juba varem. Lisaks on kodumaistest kanalitest digitaaltelevisiooni vahendusel vaadatavad reklaamivaba telekanal Neljas ning MTV Eesti.