Leedu on vastu võtnud seadusemuudatuse, mille kohaselt hakkab 2012. aasta 1. jaanuarist kehtima täielik alkoholireklaami keeld. Sellega oleks Leedu esimene Euroopa Liidu riik, kus selline lauskeeld kehtiks, teatas ETAK.

Kevadel asus aga nii kohalik alkoholitööstus kui ka meedia tugevale vasturünnakule. „Erinevad meediakanalid ähvardasid, et kui selline reklaamikeeld rakendub, võivad nad kaaluda Leedust lahkumist ja kuskil naaberriigis ümberregistreerumist,“ rääkis ETAK-i juhatuse liige ja karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

„Kevadel saabus Leetu ka suure õlletööstuse Carlsberg Grupi asepresident, et kohtuda antud küsimuses peaministriga. Meedia vahendusel väideti, et ka Carslberg oli väljendanud riigist lahkumise varianti. Selge on see, et poliitikud on sattunud tugeva löögi alla ja meie Leedu partnerorganisatsiooni juhi Aurelijus Veryga sõnade kohaselt on meelemuutus juba selgelt nähtav.“

ETAK ütleb oma avalikus kirjas, et Leedu tehtud otsus on oluliseks verstapostiks rahvatervise edendamisel nii Leedus kui terves Euroopas. Leedu eeskuju võiks anda olulise panuse terve Euroopa Liidu alkoholipoliitika kujunemisse. „Iirimaa oli esimene riik, kus kehtestati täielik töökeskkonnas suitsetamise keeld. Nüüd võime oma riikides hinnata tervislikumat töökeskkonda,“ seisab avalikus kirjas.

Kirjas tuletatakse meelde Euroopa Komisjoni tellitud raportit aastast 2009 alkoholireklaami mõju kohta noortele. Raport tõdeb selgesõnaliselt, et alkoholi reklaamimine suurendab tõenäosust, et noored hakkavad varem alkoholi tarvitama ja juba tarvitajad suurendavad seda.

„Arvestades faktiga, et alkohol on sõltuvusaine, selle tarvitamisega on seotud üle 60 erineva haiguse, kusjuures tegemist on ka vähkitekitava ainega, oleks enesestmõistetav, et riigid liiguvad tubakapoliitika eeskujul alkoholi reklaamimise keelustamise suunas. Loodame, et täna oma tööd alustav Leedu seim jääb kindlaks langetatud otsusele ja on sellega uue aasta algusest esimene riik Euroopa Liidus, kus alkoholi tarvitamist ametlikult enam ei propageerita,“ ütles Beekmann.

ETAK-i liikmed on:
Eesti Arstide Liit, Eesti Karskusliit AVE, Eesti Kopsuliit, Eesti Perearstide Selts, Eesti Psühhiaatrite Selts, Eesti Tervisedenduse Ühing, Eesti Vähiliit, Lastekaitse Liit, MTÜ Salutáre, MTÜ Tubakavaba Eesti.