Kahe nädala pikkusel kursusel harjutab üks ajateenijatest ning teine tegevväelastest koosnev rühm haavatute evakueerimist, kaudtule tellimist ning teisi jao-ja rühmataktika elemente, et luua eeldused järjepideva mehhaniseeritud jalaväeüksuste väljaõppeprogrammi arendamiseks.

"Kursuse eesmärgiks on omandada taktikalisi oskusi liitlastelt, kel on suured kogemused soomusmanööverüksuste kasutamisel," ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus, kelle sõnul valmistuvad Kalevi ja Scoutspataljon riigikaitse arengukava kohaselt täitma soomusmanööverüksuse ülesandeid.

"Alates eelmisest aastast antakse Kalevi jalaväepataljonis soomukiõpet ka ajateenijatele, järgmisel aastal algab samasugune väljaõpe Viru jalaväepataljonis," lisas Kalmus.

Ühendriikide maaväe instruktori nooremveebel Michael Fieldi sõnade kohaselt puutub ta eestlaste ja Sisu soomukitega kokku esmakordselt.

Põhiliselt on Field tuttav Ameerika Ühendriikides valmistatud jalaväe lahingumasinaga Bradley, mis erinevalt ratastega Sisu-st liigub edasi roomikutega. "Sisu soomuk on vaikne, mugav ning sobib hästi jalaväe transportimiseks lahingus," ütles Field, kelle arvates on kaalult raskema Bradley eeliseks seevastu suurem tulejõud.

"Kuigi esimene õppepäev oli väga raske, näitasid mehed end heast küljest ja jätsid väga professionaalse mulje," lisas Field.

Kalevi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Hannes Alesmaa peab 25.
veebruaril alanud kursust käesoleva väljaõppetsükli üheks olulisemaks osaks.

"Kalevi ajateenijatest allohvitserid saavad parima võimaliku väljaõppe, lisaks meie endi missioonikogemusega instruktoritele aitab ameeriklaste jagatav oskusteave lihvida taktikalisi oskusi ning tõsta nii jao- kui rühmaülemate professionaalsuse taset," sõnas Alesmaa. Kalevi jalaväepataljoni ülema sõnul on üks pataljoni prioriteetidest just tugeva allohvitserkonna kasvatamine.

"Täna koolitatavad allohvitserid on nii meie pataljoni kui kaitseväe alustala," lisas Alesmaa.

Selle nädala lõpuni harjutasid kaitseväelased Paldiskis, järgmisest nädalast jätkub tegevus Sirgala harjutusalal. Kursus lõpeb 7. märtsil. Vastutegevust teeb kahele Sisu XA180 ja XA188 soomukitel liikuvale allüksusele Scoutspataljoni jalaväerühm.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest.

Riigikaitse arengukava kohaselt saavad Kalevi ja Viru jalaväepataljonid oma käsutusse soomukid Sisu XA180 ja XA188, Scoutspataljoni tegevväelased jätkavad teenistust hangitavatel jalaväe lahingumasinatele.