Sudaan on endiselt ÜRO poolt klassifitseeritud kui üks maailma suurimaid humanitaarkatastroofi piirkondi. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Sudaanis aastaid kestva sisekonflikti tulemusena elu kaotanud või kodudest lahkuma sunnitud miljonid inimesed. „UNICEFi tegevuse eesmärk on aidata enam kui kahte miljonit hädasolijat,“ lausus Paet.

ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide hinnangul võib Sudaani olukord muutuda seoses järgmisel aastal 9. jaanuaril toimuva iseseisvusreferendumiga veelgi ebastabiilsemaks ning sealsed humanitaarvajadused võivad kasvada hüppeliselt. „Viimase aasta jooksul on sajad tuhanded Lõuna-Sudaani pagulased hakanud valitsuse üleskutsel kodudesse tagasi pöörduma ning läheneva Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi valguses võib see arv suureneda veelgi,“ sõnas Paet. „Paljudes Sudaani regioonides on sisekonfliktist ja ka rasketest loodustingimustest põhjustatud humanitaarabi vajadused väga suured, eriti Lõuna-Sudaanis ja riigi lääneosas Darfuris,“ lisas ta.

ÜRO humanitaarasjade ülemvolinik hindab käesoleva aasta novembrikuises üleskutses vajatava abi suuruseks tõenäoliselt halvenevale olukorrale reageerimiseks ja erakorralisteks tegevusteks 19,1 miljonit eurot Lõuna-Sudaanis, Sudaanis kokku 28,8 miljonit eurot. Kõige suurem on vajadus toiduabi ja joogivee järele. ÜRO hinnangul vajab toiduabi 4,3 miljonit inimest, mis on ligi pool Lõuna-Sudaani elanikkonnast.

Eesti on toetanud humanitaarolukorra parandamist Sudaanis alates 2004. aastast.