"Lõuna-Sudaani valitsuse ja mässuliste konflikt on põhjustanud vägivalla levikut. Oma kodust on sunnitud lahkuma peaaegu miljon sisepagulast ning sajad tuhanded inimesed on riigist põgenenud," põhjendas otsust välisminister Urmas Paet.

Eesti toetas kolm aastat tagasi iseseisva Lõuna-Sudaani riigi loomist. Riigi lõhenemine pole aga konflitke leevendanud. "Ka täna peame seda otsust õigeks, sest uue riigi loomise eesmärk oli konfliktide seljataha jätmine," märkis Paet. "Kahjuks on selleks, et Lõuna-Sudaan saaks iseseisvalt oma riiki valitseda ning julgeolekuolukorda kontrollida veel väga palju teha vaja. Selle eelduseks on toimivad valitsusasutused ning sotsiaalne kindlustunne ja leppimine," lisas ta.

Paeti sõnul on praegu peamine poliitiline eesmärk vältida edasist vägivalla levikut ning ebastabiilsust regioonis. "Rahuleppe sõlmimine 9. mail Lõuna-Sudaani presidendi ja mässuliste juhi vahel oli oluline samm olukorra parandamiseks ja konflikti lõpetamiseks. Nüüd on vajalik, et mõlemad pooled täidaksid kokkulepet ning võtaksid täieliku vastutuse oma vägede tegevuse eest," leidis ta.

ÜRO humanitaarasjade koordinatsiooniameti (OCHA) andmeil vajab humanitaarabi neli miljonit lõunasudaanlast, kelle abivajadused ulatuvad OCHA hinnangul 1,8 miljardi USA dollarini. Humanitaarabi on tänaseks jõudnud vaid 1,4 miljoni inimeseni. 1,3 miljonit inimest on vägivalla tõttu pidanud oma kodust lahkuma, neist 359 000 on põgenenud naaberriikidesse. ÜRO baasidesse on Lõuna-Sudaanis varjunud 75 000 inimest.