Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistan Eesti arengukoostöö üks olulisemaid sihtriike ning viimastel aastatel oleme keskendunud Helmandi provintsi tervishoiusektori arendamisele, teatas välisministeerium.

Lastehalvatuse vastase võitluse toetamine Helmandis on osa meie arengukoostööalasest tegevusest Afganistanis,“ ütles ta. „Tervishoiu alal on Helmandi provintsis veel palju teha ning seetõttu soovime omalt poolt jätkuvalt selle valdkonna arendamisega kaasa aidata afgaanide elu parandamisele.“

Afganistan on Pakistani ja Nigeeria kõrval üks kolmest riigist maailmas, kus lastehalvatus on endiselt endeemiliselt leviv haigus. Eriti keeruline on olukord Helmandi, Kandahari ja Uruzgani provintsis. Suur takistus lastehalvatuse vastu võitlemisel on inimeste vähene teadlikkus. Näiteks on vaid pooled Afganistani peredest kuulnud lastehalvatusest enne, kui vaktsineerijad nende juurde jõuavad. Samuti takistavad vaktsineerimist kultuurilistest iseärasustest tulenevad kommunikatsiooniprobleemid. Tihti ei ava naised uksi vaktsineerijatele ja nendega suhtlevad pere vanemad lapsed, kes ei mõista alati vaktsineerimise olulisust ning osade perekondade lapsed jäävad seetõttu vaktsineerimata.

UNICEFi projekti eesmärk on suurendada Afganistanis lastehalvatusalast teadlikkust, koolitada vaktsineerimisega seotud inimesi ja tugevdada vaktsineerimisvõimekust. Nende tegevuste tulemusena loodetakse üheksas Helmandi provintsi piirkonnas − Bustis, Nad-e-Ali/Marjah’s, Nowzadis, Nahrisirajis, Musa Qalas, Sanginis, Nawas, Kajjakis ja Washeris − vähendada vaktsineerimata jäänud laste arvu vähemalt poole võrra.

Välisministeerium toetab UNICEFi projekti 20 453 euroga arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud rahast.