"Töörühm kogunes, kuna on ilmnenud, et on inimesi, kes väidavad, et pole aru saanud, miks nad ühest piirkonnast teise läksid. Vaatasime materjale, pidasime nõu ja leidsime üksmeelselt, et aukohus peaks seda arutama," lausus Eesmaa.

Aukohus peaks asja arutama põhjalikumalt kui täna töörühmas seda teha jõuti. Tunnistusi peaksid andma nii inimesed, kelle avaldusi väidetavalt võltsiti, samuti Reps ise. Täna tutvuti vaid dokumentidega.

Praegu takistas Eesmaa sõnul asja arutamist see, et paljud tõendid põhinevad telefonikõnelustel, mille sisu ei ole tagantjärele võimalik kontrollida. Seetõttu ongi vaja inimeste endiga rääkida. "See on selline juhtum, mida peaks aukohus arutama ja tegema juhatusele ettepaneku," leidis Eesmaa.

Tema sõnul oli otsus asi aukohtusse saata üksmeelne.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobali sõnul saatis Raplamaa piirkonna esimees Mailis Reps talle päev enne Raplamaa piirkonna aastakoosolekut kirja, kus oli 18 Järvamaa piirkonna inimese avaldused üle tulla Raplamaa piirkonda. Asja uurides selgus Toobali sõnul, et 15 inimest ei teadnud midagi sellest, et esitatud on piirkonna vahetamise avaldus. Kõik inimesed olid kas eakad või väga eakad.

Keskerakonna aukohtusse valitakse 14 liiget Keskerakonna volikogu
istungil kõigi piirkondade poolt esitatud kandidaatide hulgast. Aukohtu esimees on Kalle Klandorf.