“Me algatasime kriminaalmenetluse kelmuse paragrahvi põhjal. Kuna uurimine on alles alguses, võib kvalifikatsioon muutuda ja täpsemaid kommentaare pole võimalik anda,” ütles Eesti Päevalehele Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse ülemkomissar Rocco Ots.

Põhjus, miks ärimehe enesetappu uuriv politsei mõrvarühm andis osa materjali menetlemiseks majanduspolitseile, peitub Eesmaa dokumentides ja kirjas, kus ta põhjendab oma vabatahtlikku elust lahkumist.

Suurärimehele sai saatuslikuks USA-st Tampa Bayst pärit väidetavate investorite tegevus, kes huvitusid rahapaigutamisest Eestisse. Mõningail andmeil ühe ususektiga seostatud USA investorid leidsid endale siinpoolseks partneriks Andres Eesmaa, kes pidi uurima võimalust käivitada Eestis ulatuslik taastusravi keskuste kett.

Ameeriklaste suuri lubadusi uskunud Eesmaa võttis suurejoonelise projekti tarvis miljonitesse kroonidesse ulatuvaid kohustusi. Muuhulgas üritas ärimees üle võtta üht hiljuti valminud taastuskeskust, mille omanikele pakkus ta raha tingimusel, et enne ameeriklaste suurinvesteeringut peavad keskuse praegused omanikud tasuma miljonite kroonide suuruse ettemaksu. Selliste tingimuste korral keeldusid ravikeskuse omanikud Eesmaaga koostööd tegemast.

Kui ärimees mõistis projekti ebaõnnestumist ja veendus, et ta ei suuda äripartneritele miljonitesse ulatuvaid võlgu tasuda, otsustaski ta elust lahkuda.

Turvaseadmete paigaldamisega tegeleva Hotronicu peakontoris end maha lasknud Eesmaa jättis peale politseile adresseeritud seletuskirja maha paksu ümbriku inglise, eesti ja muudes keeltes koostatud dokumentidega, mis peaksid uurijaid kelmide paljastamisel aitama. Politsei saadab ekspertiisi ka ärimehe tööarvuti, kus samuti uurijaid huvitavat materjali leidub.

Politsei keeldub ebaõnnestunud investeerimisprojektis osalenud teiste Eesti ärimeeste nimesid avaldamast. Eesmaa sõber Indrek Ilomets väitis Eesti Päevalehele, et pole surnud ärimehe võimalikest partnereist kuulnud. “Ma ei saa isegi oma arvamust avaldada, kuna ma ei tea neist midagi,” ütles Ilomets.

Peale väidetava suurejoonelise kelmuse jätkab politsei mõrvarühm Eesmaa väidetava enesetapu uurimist. Ülemkomissar Elmar Vaheri sõnul ootavad nad endiselt hüvastijätukirjal oleva Eesmaa allkirja ekspertiisi tulemust.

Kunagine Finest Hotel Grupi looja ja Hoiupanga Liisingu juht Andres Eesmaa leiti mahalastult 29. detsembri hommikul oma töökabinetist.