Norra julgeolekuportaali Aldrimer väitel on Eesti kaitsepolitsei (kapo) informeerinud NATO-t võimalikust Vene erivägede tegevusest Eestis. Kapo usub portaali väitel, et viimase kahe aasta jooksul on Vene eriväed lennanud Eesti kohal luuredroonidega.

Aldrimer kirjutab, kapo esitas raporti NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed ja ühe drooni pihta tulistati väidetavalt 55 lasku.

Portaal tegi eelmisel aastal ka Eerik-Niiles Krossiga intervjuu, kuid Krossi sõnul jäid küsimused üldsõnaliseks. "Minu käest küsisid nad üldiseid julgeolekukonteksti küsimusi, mis otseselt ei puutu sellesse õppusesse ega põhiväidetesse," kinnitas Kross.

Tema hinnangul on arusaadav, et kui meil toimuvad õppused, pööravad venelased sellele kõrgendatud tähelepanu, ja vastupidi. "Kõrgendatud huvi siin piirkonnas viimastel aastatel on täheldatav. See on arusaadav. Venelased teevad palju rohkem õppusi, NATO teeb palju rohkem õppusi, NATO lennukeid on siin palju rohkem," selgitas Kross.

Liialdatud järeldused

Krossi arvates on Norra ajakirjanikud teinud kaks selgelt liialdatud järeldust ning artiklis olevas videos jäeti mulje, nagu Eesti kohal toimub pidev lahingtegevus.

"Esimene järeldus on see, et mingisugused droonid tähendavad seda, et Vene eriüksused tegutsevad juba Eesti territooriumil. Ma olen täiesti kindel, et see nii ei ole," kinnitas väliskomisjoni liige.

Kross ei tea, kas vaenulikud droonid on Ämari õhuväebaasi kohal või mujal Eesti territooriumil õppuste ajal lennanud või mitte. "Üldises plaanis on see, et droonid lendavad kuskil piiri lähedal, tõenäoline. Ma eeldan, et ka meie piirivalve kasutab droone, kuna see on hea vahend piiril toimuva jälgimiseks. Droon näeb suhteliselt kaugele," ütles Kross.

"Selge see, et droone lennutab igasuguseid inimesi, see võib olla poisikeste huvi. See on suhteliselt ebatõenäoline, et mingisugused Vene eriüksuste droonid Eesti territooriumil lendaksid, lisas Kross.

Väitega, et Venemaa aktiveerib etnilised venelased ja hakkab nende jaoks õppustest pilte tegema, ei tahtnud Kross samuti nõustuda. "Ma arvan, et kui mingisuguseid katseid on tehtud, et mingisuguseid inimesi aktiveerida, siis sellised inimesed oleks ammu kinni."

Krossi hinnangul tekitavad rohkem mõtlemisainet intsidendid Läänemere kohal, kus Vene lennukid üle NATO laevade lendavad või sõjaväelennukeid provotseerivad. "Need on mitu kraadi tõsisemad intsidendid."

Kross usub, et portaali väide, et õppuse Trident Jaguar ajal tulistati 55 lasku tundmatu drooni pihta, ei ole tõene. "Ma usun, et kui oleks keegi tahtnud Vene drooni alla lasta või ükskõik mis drooni, vast ta oleks sellega ikka hakkama saanud."

Kaitsepolitsei: Eestis ei tegutse Vene eriväed

Kaitsepolitsei (kapo) pressiesindaja ütles Delfile, et täna Norra julgeolekuportaalis Aldrimer esitatud väited, nagu Eestis tegutseksid Vene eriväed, ei vasta tõele.

"Kommenteerimata KAPO rahvusvahelist koostööd on portaalis esitatud järeldused paraku eksitavad, kuna Eestis ei tegutse Vene eriväed, ei tegutsenud aasta eest ega tegutse ka praegu," kinnitas kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp.