Kohalikel valimistel IRLi Tallinna esinumbrina kandideerinud Kross käis Delfi andmetel enda lahkumisest erakonna juhtidele teatamas täna hommikul.

“Liitun Reformierakonnaga kahel peamisel põhjusel. Esiteks, Reformierakond on võtnud julgeolekupoliitika ja riigikaitse oma põhimureks. See on ka minu põhimure. Teiseks, Reformierakonnas on toimunud põlvkonnavahetuse mis on ta teinud avatumaks, rõõmsameelsemaks ja tegelikult ka julgemaks,” ütles Eerik-Niiles Kross.

2011. aasta riigikogu valimistel kandideeris Kross Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas Pärnumaa esinumbrina, olles üleriigilises nimekirjas teisel kohal. Kross sai roheliste nimekirjas kandideerinutest suurima häälesaagi, 3579 häält ehk 8,8 protsenti kõigist oma valimisringkonnas antud häältest, kuid riigikokku ei pääsenud.

Eesti Ekspress kirjutas enne 2011. aasta valimisi, et julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross otsustas kandideerida koos Rohelistega riigikogusse pärast seda, kui Reformierakond teda oma nimekirja ei võtnud.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikmeks sai Kross 5. detsembril 2011. aastal.

2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kandideeris Eerik-Niiles Kross Tallinnas IRL-i nimekirjas, olles ühtlasi IRL-i kandidaat Tallinna linnapea kohale. Kross sai siis 6897 häält.

Kross kandideeris 2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel ja sai 4461 häält, kuid valituks ei osutunud. IRLi nimekirjas sai ta häälte arvult 4. tulemuse.

Aasta tagasi enne kohalikke valimisi Eerik-Niiles Krossi meeskonnas IRLiga liitunud ning kiirelt erakonna tuntuimate nägude sekka tõusnud Yoko Alender teatas täna hommikul samuti erakonna juhtidele, et lahkub parteist ning liitub hoopis IRLi ühe suurema vastase, Reformierakonnaga.

„Ma olen lihtsalt aru saanud, et minu nägemus sellest, kuidas Eestit edasi viia, ühtib täna paremini Reformierakonna omaga,“ ütles Alender Eesti Päevalehele. Ta täpsustas, et peab silmas eelkõige üksikisiku vabaduste ja vastutuse ning kogukonna koostöövõime valdkondi viidates IRLi jäigale seisukohale hiljutiste kooseluseaduse ning kodakondsuse teemade osas.

„Ilmselgelt pole ma nii kannatlik nagu Kadri Simson Keskerakonnas, et oodata [oma aega] väga pikalt,“ lausus Alender. Ta tõi välja, et tema hinnangul ei tohiks erakonna poliitika olla killustav ja lõhkuv ning ühegi teema ees ei tohiks silmi kinni panna. „Kui rääkisin vabadusest kui väärtusest, millele kogu meie ühiskonnakorraldus toetub, siis minu jaoks tähendab vabadus muuhulgas ka kehtivaid dogmasid kahtluse alla seada ning julgust neist loobuda, kui nad eesmärki enam ei täida,“ ütles Alender.

Alles sel nädalal teatas Reformierakond, et nendega liitub tuntud raadioajakirjanik Heidy Purga, kes kandideerib tulevastel riigikogu valimistel Põhja-Tallinna, Haabersti ja Kristiine ringkonnas. Samas ringkonna pidanuks IRLi ridades kandideerima ka Alender. Täna andis ta mõista, et ehkki Reformierakonna ridades tal veel kandideerimiskohta kirjas pole, on vägagi võimalik, et ta liigub Tallinnast välja suuremasse ringkonda.

„Mulle tundub, et Reformierakond on erakonnana teinud läbi väga palju muutusi. Nad on näidanud üles avatust ja julgust, mida ma väärtustan. Ilmselgelt on seal toimumas ka põlvkonnavahetus. Need asjad räägivad minu silmis nende kasuks,“ ütles Alender.