Teadusprojekti eelekspeditsiooni maksumus on ligi 1,8 miljonit krooni, kuid pühapäevase seisuga polnud eelarveraha veel koos, kirjutab Eesti Päevaleht.

Keskkonnamõjude analüüsi tegemine Rossi mere ääres Victoria maa rannikul on möödapääsmatu, saamaks luba sinna uurimisjaama rajamiseks. 2006. aastal ekspeditsiooni alustamiseks tuleb analüüs teha jaanuaris.

Ekspeditsiooni korraldava mittetulundusühingu juhi Mart Saarso sõnul tähendab eelekspeditsioon ligi kuuajalist elamist kohapeal telkides ning väga intensiivset tööd.

Keskkonnamõjude hinnanguga fikseeritakse looduse seisund enne jaama rajamist ning antakse võimalikult täpne prognoos, millised on rajatava jaama mõjud keskkonnale.

Selleks tuleb määrata järvede valgalad, pinnase omadused ja suvise sulamise sügavus, taimestiku levik ja liigiline koostis, linnu- ja loomaliigid, järvede vee omadused ning nendes leiduvate organismide levik ja liigiline koostis, rannanõlval elavate organismide arvukus ning liigid jne, loetles Saarso.

Temperatuur peaks jaanuaris olema Antarktikas paarist plusskraadist kuni viieteist külmakraadini.

“Esineb ka tugevaid liustikutuuli, kuid üldiselt on tingimused võrreldavad Eestimaa talvega, kui ootamatu lumetormi võimalus välja arvata,” ütles mullu jaanuaris Victoria maal käinud Saarso.

Lisaks Saarsole osaleksid ekspeditsioonis Eesti teenekaim Antarktika uurija Enn Kaup, geoloogiainstituudi direktor Alvar Soesoo ja pedagoogikaülikooli keskkonnakorralduse õppetooli dotsent Tõnis Põder.