Täna toimus Narvas Eesti Keskerakonna volikogu järjekordne istung, kus tegi ettekande poliitilisest olukorrast ka erakonna esimees Edgar Savisaar, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

Keskerakonna esimees juhtis tähelepanu sellele, et kui Eesti meedia kasutab arvu 12,5 protsenti tööpuuduse näitajana, siis Eurostat räägib Eesti kohta 18,6 protsendist, mis on kolmandiku võrra kõrgem ja seegi ei arvesta tegelikult väljarännet kodumaalt.

"See on nagu stagnaajal," ütles Savisaar. "Tegelikkus ei vasta absoluutselt sellele, mida räägivad riigijuhid ja mida kirjutavad nende ajalehed. Eestis on tegelik tööpuudus ligi kaks korda suurem ametlikult registreeritud töötuse näitajast, mis tähendab, et suurem osa töötutest on jäetud igasuguse riigi hoole ja abita. Meid ei ole nii palju ja me ei ole nii rikkad," hoiatas Savisaar, "et me saaksime endale lubada sellist raiskamist riigina ja rahvana.

Keskerakonna esimees selgitas, mille poolest vastandub Keskerakond tööpuuduse küsimuses valitsusparteidele: "Neid huvitab statistiline näitaja, meile on tähtsad inimesed. Neid huvitab vaid number, mille kohta saaks enne valimisi teha näo, justkui tööpuudus väheneks. Nad teavad ainult ühte asja see, mida teeb Keskerakond, on vale, aga ise nad ei tee mitte midagi!"

Savisaar kutsus üles arendama edasi Eesti välismajanduse potentsiaali. Ta pidas tähtsaks Venemaa ja Hiina transiiti ning Vene turgu eelkõige Eesti põllumajandusele ja toiduainetetööstusele. Opositsioonipartei esimees nõudis: "Riik peab hakkama eksporti käsitlema vähemalt sama tõsiselt kui kolmekümnendatel aastatel kui läbimurde tõi riiklik või- ja peekoniekspordi korraldus. Nii vajame ka praegu Eestis toodetud kaupadele ja teenustele välisturgude avamisel ja seal tegutsemisel riigi suunavat kätt."

Savisaar märkis, et toetus astmelise tulumaksu ideele on kriisi ajal veelgi kasvanud. "Astmeline tulumaks läheneb seda kiiremini, mida rohkem me integreerume Euroopasse. Eurotsooniga liitumine toob astmelise tulumaksu kindlasti lähemale," kinnitas Savisaar.