„Seetõttu on uue aasta eelarvet koostades need küsimused, mis seonduvad koolieelsete lasteasutuste rahastamisega, alati ülimalt olulisel kohal,“ kinnitas linnapea.

„Mul on siiralt hea meel, et hoolimata eelarve vahendite pingelisusest õnnestus meil järgmiseks aastaks eelarvesse kavandada lasteaedadele ettenähtud vahendeid kokku 6,5 miljoni eurot rohkem kui käesoleval aastal.“

Lasteaedade tegevuskulud suurenevad Savisaare sõnul kokku 4,3%, mis on rahaliselt väljendudes enam kui 2 miljonit eurot. „Linna tegevuskulud tervikuna suurenevad samas vaid 0,7%,“ tõdes Savisaar.

Järgmisest õppeaastast avatakse 16 uut lasteaiarühma. „Kuigi viimase viie aasta jooksul on linn suutnud luua juurde 3750 lasteaiakohta eri linnaosades ning enamikule kolme- kuni seitsmeaastastele on lasteaiakoht olemas, ootab linnas lasteaiakohta 1500 sõimeealist last,“ tõdes Savisaar.

Linnapea sõnul on lastesõimekohtade defitsiidi põhjuseks nii sündimuse kasv, Tallinna kui tõmbekeskuse staatus kui ka lähivaldade suutmatus lastesõime- ja aiakohtade vajadust rahuldada.

Kuigi järgmisest aastast kasvab lasteaia kohatasu, tuleb Savisaare sõnul arvestada, et seda ei ole muudetud alates 2006. aastast ning kohatasu tõusust saadav raha jääb täies mahus lasteaedade kasutusse.

Savisaar rõhutas, et lasteaia kohatasu tõstmisele vaatamata jääb see jätkuvalt madalamaks kui linna ümbritsevates valdades ning ka mitmetes Eesti suuremates linnades. Näiteks on Viimsi vallas kohatasu 55,6€, Rae vallas saab olema 47€ ja Harku vallas 41,7€.

Savisaare sõnul otsustati lasteaia kohatasu tõsta ka Eesti suuruselt teises linnas Tartus, tuues põhjenduseks, et linn tõstab lasteaia õpetajate palka. „Tuletan aga siinkohal meelde, et Tallinna linn on suutnud katta lasteaiaõpetajate palgad oma vahenditest ning ei ole neid ka majanduslanguse ajal vähendanud, kuigi seda on kahjuks olnud sunnitud tegema paljud teised Eesti omavalitsused,“ ütles Savisaar, lisades, et Tallinna lasteaednike palk on jätkuvalt üks Eesti kõrgemaid. Lasteaiaõpetajate keskmine palk Tallinnas on hetkel 639,6 eurot, Eestis keskmiselt aga ca 561 eurot kuus.

Savisaar rõhutas, et järgmisel aastal on plaanis investeerida lasteaedadesse viis korda enam vahendeid kui käesoleval aastal. „Alustame ühe uue lasteaia projekteerimist, jätkame Tallinna 26. Lasteaia projekteerimist ja alustame ehitustöödega. Koostöös erasektoriga renoveerimine kaks lasteaeda - Kolde lasteaia ja lasteaia Vikerkaar,“ selgitas linnapea. „Koolieelsete lasteasutustesse investeeritakse kokku enam kui 4,8 miljonit eurot, kusjuures siia hulka ei ole arvestatud vahendeid, mis on linnale eraldatud CO2 kvootide müügi arvelt.“