Üleminekuaja valitsuse eesotsas aastail 1990-1992 olnud Savisaar rääkis taasiseisvumispäeva intervjuus, et tema valitsus pidas kaks aastat vastu ning seda ei osanud keegi ennustada. "Meeskond oli hea. Meil oli ministrid, kus kogu süsteem oli kaetud inimestega, kes enamus küll esimest korda valitsuses, kuid seda enam nad püüdsid."

Milline oli Eesti aastal 1991? "Küsige tollaseid avaliku arvamuse küsitlusi. Inimesed oli optimistlikud. Meil oli majanduspiir, meil oli piirivalve, omavalitsusreform läbi viidud, Eesti oli reformidega jõudnud kaugele ja inimesed tunnustasid seda," meenutas Savisaar.

Suurimaid ohte team peaministriaja jooksul oli see, et kuulutatakse välja Kirde-Eesti ENSV. "Eriti kui mõelda, mis toimus Moldovas. See oli ilmselt ka võimalik mingil määral," meenutas Savisaar. "Meie kasuks rääkis see, et meil oli tugevad sidemed Anatoli Sobtšakiga ja toonase Leningradi juhtkonnaga. Intrid pidi olema valmis selleks, et teevad küll oma pseudoiseseisvuse, kuid ühel poole neist Tallinn ja teisel poole Peterburi, kes hoiavad kokku."

Millal ilmnesid märgid, et Moskvas võib toimuda riigipöördekatse? "Seda räägiti kogu aja, ühel päeval oli hirm suurem, teisel päeval väiksem. Oldi kogu aeg selleks valmis. Millal see toimub, ei aimanud keegi, isegi riigipöörajad ise said pildi ette viimasel minutil," ütles Savisaar.

Küsimusele, et paljud, seal hulgas Lennart Meri on öelnud, et nad polnud tol hetkel rõõmsad. "Teate, see oli nii pikk ja raske võitlus. Mida meil seal rõõmustada oli? Saime kätte selle, mida püüdsime kogu aeg. Ammu oleks pidanud saama. See polnud rõõmustamise ega kurvastamise sündmus, see oli tunne, et nii peabki olema."

Savisaar ütles, et tema peaministriaja kõrghetk oligi Eesti iseseisvumine, sest sellest sõltus kõik muu.

Kas Eesti on selline, nagu te 25 aastat tagasi mõtlesite? "Jah ja ei. Tallinn on Euroopale järgi jõudnud. Suurem miinus on see, et me pole kaugeltki enam nii ühtsed kui tookord, kui toona, mis meile Eesti iseisvuse tõi. 100 000 inimest elab välismaal. Ma pole kindel, kas täna tuleksid inimesed lauluväljakule ja kas nad mõtleskid nii, nagu toona."

Savisaar tõdes, et kõik võinuks minna ka nii, nagu nägi ta 1990. aasta unenäos: tema ja Mihhail Gorbatšov on saadetud Siberisse ja nad elavad kõrvuti muldonnides.

"Nägin unes, et ma olen viidud Siberisse, elan seal ühes muldonnis. Ja teises muldonnis minu kõrval elas Mihhail Gorbatšov. See on ka üks võimalik stsenaarium, kuidas asjad võinuks minna. Meil läks väga õnnelikult," hindab Savisaar tagantjärele.