Keskerakonna esimees Edgar Savisaar leiab, et presidendikandidaate on veel vara välja käia ning Siim Kallasel on lihtsalt kõige rohkem vaba aega. "Ma usun, et miks Kallasel oli vaja praegu oma kandidaat välja käia, siis kindlasti üks põhjus on see, et minumeelest tal on kõige vähem seda, millega tegeleda. Ma loodan, et Siim ei pahanda, aga võib olla tal on lihtsalt natuke igav," ütles Savisaar Tallinna TV saates "TeleTallinn".

"Jah, tal on mõned korrad asjad läinud viltu: nii valitsuse moodustamine, kui ALDE esimeheks saamine, aga las ta proovib kolmandat korda. Mina ei arva, et Kallasest tuleks halb president - parem kui Ilves," sõnas Savisaar.

Keskerakonna esimehe sõnul survestab Marina Kaljuranda Taavi Rõivas ja Reformierakonna tagatuba, sest erakonnal on vaja Kallasele partei sees alternatiiv leida. "Kallas ise alla ei anna, nii et mina olen tema võimaluste suhtes pigem positiivselt meelestatud."

Enda kandideerimise kohta Savisaar saladusloori ei paotanud. "Ma ütleksin praegu samamoodi, et vaatame." Savisaar lisas, et suvel kogunev Keskerakonna volikogu teeb oma otsuse ja kindlasti eelneb presidendivalimistele üllatusi, millega tuleb arvestada nii temal kui teistel.

Savisaar: EKRE edasiminek jätkub

Täna hommikul avaldatud erakondade reitinguid kommenteerides, kus Keskerakond juhtis 26 protsendiga, ütles Savisaar, et see on asjade loomulik käik, sest Keskerakonda usaldatakse valijate poolt ja valijad on neile truud nagu nemad valijatele.

Savisaare hinnangul ei ole EKRE toetuse kasv ainult Brüsseli terrorirünnakutega seotud. "Mõelge järele, kui enamik inimesi on pagulaste suhtes kriitilised ja kardavad, et nad on seotud terrorirühmitusega, kui suur osa inimestest on kooseluseaduse suhtes kriitilised, ja kui EKRE on neis mõlemas asjas esikohal ja selgete positsioonidega välja tulnud nende asjade suhtes, siis muidugi inimesed toetavad," analüüsis Savisaar.

Järgmistel valimistel on EKRE nende erakondade hulgas, kes on esimeste seas.
Edgar Savisaar

"Mulle küll tundub, et EKRE edasiminek jätkub. Järgmistel valimistel on EKRE nende erakondade hulgas, kes on esimeste seas," ennustas Savisaar.

Keskerakonna esimees kritiseeris Taavi Rõivast, et ta ei kohtunud Valges Majas presidendiga, vaid esines meelelahutussaates. "Kui ma olin peaminister ja käisin valges majas, siis ma ikka kohtusin presidendiga," rääkis ta. "Tuletage meelde, et praegu me räägime, et isegi Ansip oli tunduvalt tugevama reitinguga, kui see on praegusel peaministril."

Vaidlused erakonna sees toovad pigem kasu

Savisaare sõnutsi on ainuüksi selle aasta algusest Keskerakonnaga liitunud rohkem kui 300 inimest ning lahkunud vaid 40 inimest. "See on seetõttu, et vaieldakse rohkem, debatte on rohkem."

Samas ei olnud ta lõpuni rahul Keskerakonna fraktsiooni juhatuse valimisega. "Käivad ju vaidlused selle üle, et kas fraktsiooni juhatus on legitiimne. Ma tean, et kümmekond keskfraktsiooni liiget on hääletustulemuste peale püstitanud küsimuse sellest, et see otsus ei ole legitiimne ja põhjuseks on toodud see, et kuidasmoodi ikkagi toimus see, kui viis minutit enne hääletamist muudeti ootamatult keskfraktsiooni põhikirja ja anti sellega võimalus praegusele juhatusele peale jääda. Aga ma arvan, et juhatus võtab selles küsimuses oma seisukoha. Eks vaatame, kui kaugele siis sellega jõutakse. Vaidlused on teretulnud. Mina usun, et nendes on keskerakonnal on lõppkokkuvõttes pigem kasu kui kahju," märkis siiski Savisaar.

Ta ei ole skandaalne. Tema ümber püütakse neid skandaale üles tõsta.
Edgar Savisaar Priit Toobalist

Keskerakonna esimehe arvates on Priit Toobal väga sobilik kandidaat Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) liikme kohale. "Ta ei ole skandaalne. Tema ümber püütakse neid skandaale üles tõsta," kinnitas Savisaar.

Ta ei nõustunud ka Enn Eesmaa arvamusega, kes on öelnud, et Toobal ei peaks komisjoni kuuluma. Savisaare sõnul arutati Toobali määramist ERJK liikmeks erakonna juhatuses, kus aga keegi hääletust ei nõudnud. "Siis nad olid väga rahul, et Toobal valitakse. Väga kahju, kui mõned inimesed juhatuses arvavad ühel päeval ühtemoodi, teisel päeval teistmoodi, aga inimene on nõrk," sõnas ta.