Savisaare arvates oleks olnud see erakorralisele kongressile kohane, eripärane ja demokraatlik, kuna oma arvamust oleks saanud avaldada näiteks kolmandik Keskerakonna liikmetest, 5000-6000 inimest. "Kõik peavad saama osaleda, kui nad tahavad seda," märkis Savisaar.

"Ma teen ettepaneku panna suure kongressi korraldamine, kus kõik saaksid osa võtta volikogus hääletamisele. Palun hääli lugeda," märkis Savisaar. Seejärel tõstis Savisaar üles rohelise hääletuskaardi. Mõned saalisviibijad järgisid Savisaare eeskuju. Oli ka neid, kes tõstsid kaardi küll üles, kuid seejärel lasid kärmelt alla. Saali täitis nurin: "Mida me hääletame? See ei ole päevakorras!"

"Võtan teatavaks, et esimehe ettepanekut keelduti hääletamast. Aitäh teile," sõnas Savisaar pettunult ja valjuhäälselt. Savisaar oli pärast seda silmanähtavalt tujutu. Tema saatjateks olid näiteks Monika Batrakova, Oudekki Loone ja Priit Kutser. Poole kolme ajal eraldus Savisaar mõneks hetkeks kõrvalruumi ning seejärel lahkus volikogult, lehvitades ajakirjanikele. Kohapeal uuriti, kas Savisaar oli pettunud, et teda kui esimeest kuulda ei võetud ning et tema soosik Peeter Ernits piisavalt palju hääli ei saanud. Savisaar jätkas samasugust joont nagu pärast mõne nädala tagust kohtumist Lasnamäe linnaosa valitsuses, kus üks tema suur toetaja - Raimond Kaljulaid - teatas, et ei toeta Savisaare kandidatuuri Keskerakonna kongressil. "Ma ei ole pettunud," oli Savisaare vastus.

Savisaar lahkus volikogult teistest pea poolteist tundi varem ning ei varjanud oma tusatuju teda pildistades saatnud fotograafi ees: "No ma nüüd ootan siin, kuni pildistate. Tehke pilti nii palju, kui jaksate. Kas juba aitab?!"