Sel nädalal võõrustavad president Toomas Hendrik Ilves, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ja suurettevõtja Margus Reinsalu Eesti rahvusvahelisi sõpru, mis seekord koosneb ärieliidist. Paraku ei jäänud registreerunute nimekirjas silma Vene ärimehi.

“Geograafiline skaala kippus juba minema nii laiaks, et otsest vajadust ja tungivat nõudlust tuua sisse ka Vene dimensioon, me ei näinud,” ütles Delfile Maria Alajõe.

“Kui me vaatame Eesti majandust, siis täna need põhitugevused ja partnerlused on lähiriikides, Euroopas ja tasapisi hakkame me otsima tugevamaid sidemeid ka mujal,” lisas Alajõe tuues näiteks Eesti Energia, kes vaatab Ameerika poole ja transpordisektori, kes vaatab Aasia poole.

Alajõe toonitas, et sõpradel ei ole klassikalises mõttes rahvust. “Pakutakse välja neid, kes on Eestisse investeerinud suures mahus, kellega on varasem kontakt suurem või kellega me näeme, et potentsiaalne suhe on kohe kasvamas,” lausus ta.

Alajõe sõnul on Eestil mitmeid partnereid, kes on Vene poolel. Eesti majanduses on Alajõe väitel praegu hetk, kus Vene turist Eestis on väga teretulnud ja Vene turist on taas Eesti leidnud. Samuti arvas ta, et Eesti kaubavahetus Venemaaga on väga heal tasemel, on mitmeid investeerimisprojekte. “Aga kuidagi täna, jah, juhtus nii, et me ei jälginud seda, et ilmtingimata kindlasti peaks olema Vene pool esindatud. See ei olnud meie jaoks küsimus, kas peaks olema üht või teist rahvust esindatud. Lätlasi ja leedukaid ka ei ole, kui ma niimoodi mõtlema hakkan,” ütles Alajõe.