EAÕK sinodi esimees ülempreester Ardalion Keskküla ütles Eesti Päevalehele, et selline žest patriarh Aleksius II ja Korneliuse juhitava kiriku poole oli vajalik, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Kui läkitus vastu võetakse, oleme rõõmuga nõus koos teenistust läbi viima,” ütles ta. “Siiani ei ole olnud mingit alust arvata, et Moskva patriarhaat võiks meisse oma suhtumist järsku muuta,” ütles sinodi esimees.

Konstantinoopoli patriarhi Bartholomeose visiidi ajal Eestisse süüdistas Aleksius II oma emakirikut põlisele vene õigeusu kiriku territooriumile tungimises ning keelas talle alluvate koguduste preestritel osalemise Konstantinoopoli patriarhi jumalateenistustel.

Ka Eesti kirikute nõukogu on pöördunud Aleksius II poole sooviga kohtuda ning üle anda märgukiri. Nõukogu täitevsekretär Erik Jõks möönis, et ametlikku kohtumist visiidi kavas ei ole. “Kuid meil on plaanis kohtuda pühapäeval, kui Aleksius II külastab Kuremäe kloostrit,” ütles Jõks.

Eesti Päevalehe andmetel on üleantava kirja kaheks peamiseks sõnumiks kahe õigeusu kiriku armulauaühenduse taastamise soov. Teiseks avaldab kirikute nõukogu kirjas muret protestantide ja katoliiklastele tehtavate piirangute pärast Venemaal.

Moskva ja kogu Venemaa patriarh Aleksius II tuli Eestisse neljapäeva õhtul ning ta lahkub teisipäeval.