MTÜ Ausad Valimised korraldas eelmise aasta 18. märtsist 7. aprillini Tallinnas reklaamikampaania, mille käigus teavitas inimesi e-valimistega kaasnevatest ohtudest. Tarbijakaitseamet määras mittetulundusühingule 1600 euro suuruse trahvi, mille MTÜ Ausad Valimised kohtus vaidlustas.

Harju maakohus rahuldas mittetulundusühingu kaebuse osaliselt ja vähendas trahvisummat poole võrra. Mittetulundusühing esitas Harju maakohtu otsuse osas kassatsioonikaebuse, mida riigikohus menetlusse ei võtnud. Mittetulundusühing esitas seejärel kaebuse Euroopa inimõiguste kohtusse.

MTÜ Ausad Valimised juhatuse liikme Siret Kotka sõnul on tarbijakaitse sekkumine e-valimiste ohtudest rääkivasse teavituskampaaniasse küsimus, mis on ammu ületanud e-valimiste haavatavuse temaatika. „Kui üks riigi ametkond hakkab täitma poliitilist tellimust ja vaigistama valitsejate jaoks ebameeldiva tõe väljaütlemist, on tegemist sõnavabaduse piiramisega ja selle küsimuse osas kompromisse teha ei ole võimalik,“ ütles Kotka.

„Kuna sõnavabaduse piiramisse suhtutakse Euroopas üheselt hukkamõistvalt siis usun, et ka meie siseriiklikud kohtuotsused vaadatakse ümber ja õiglus saab jalule seatud. See on tähtis mitte ainult meie mittetulundusühingu, vaid terve Eesti riigi jaoks,“ lisas Kotka.