Kehtiv kord ei võimalda ülesvõttel kujutatud pildi vaatamist. Uue korra kohaselt tuleb TIS-i edastada ülesvõtte viit, milles on teave, et meditsiiniline ülesvõte on tehtud ja kus seda arhiveeritakse.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas rääkis valitsuse pressikonverentsil, et nüüd ühendatakse pildipank tervise infosüsteemiga, mis annab kõikidele arstidele võimaluse kõikidele ülesvõtetele ligi pääseda. "Muudame ka nende failide esitamise kõikidele tervishoiuteenuse osutajatele kohustuslikuks," märkis Rõivas.

Praegu on pildipangas ligi 600 miljonit faili.

"Inimeste jaoks tähendab see seda, et kui talle on tehtud radioloogilisi uuringudi, siis on kõigil arstidel võimalik sellega tutvuda," selgitas Rõivas.

Uuendusena hakkab elektrooniliselt liikuma perearstilt autoregistrikeskusesse (ARK) ka tervisetõend, mis sotsiaalministri sõnul puudutab umbes 60 000 inimest aastas. "On ülim aeg bürokraatia teha lihtsamaks," sõnas Rõivas.

Ministri sõnul saab suvel saab ka e-kiirabi, mis tähendab, et kiirabi töötajad saavad häirekeskusest eeltäidetud info oma i padi ja kui nad midagi sinna lisavad, siis näeb seda hiljem hõlpsasti ka perearst.

Rõivas rääkis, et riigikontroll hindas e-tervise süsteemi 2012. aasta põhjal. "Tänaseks võib öelda, et e-tervise infosüsteemis on andmeid enam kui 1,2 miljoni inimese kohta ja kõik nüüd tekkivad terviseandmed on arstidel kohustus sinna lisada," ütles minister.

Patsiendiportaalist Digilugu.ee saab igaüks ise vaadata, mida tema kohta sinna on kirja pandud.

Käesoleval ajal pakub tervishoiuteenuse osutajatele patsientide digitaalsete ülesvõtete arhiveerimise ja kuvamise teenust sihtasutus Eesti Tervishoiu Pildipank.

Pildipanga süsteemidega liidestumine on seni olnud vabatahtlik, hetkel arhiveerib süsteemis ülesvõtteid 42 tervishoiuteenuse osutajat.

Arhiivis olevatele ülesvõtetele omavad juurdepääsu kõik arhiveerijad ja
enamik tervishoiuteenuse osutajatest.

Kuna senine süsteem on usaldusväärne ja jätkusuutlik, nähakse eelnõuga ette kahe andmekogu ühendamine. Eelnõu kohaselt jääb Eesti Tervishoiu Pildipanga ülesandeks meditsiiniliste ülesvõtete andmete töötlemine ja arhiveerimine.

Senisele pildiviidale TIS-is lisatakse ligipääsu number, mis võimaldab elektrooniliselt otse patsiendi haigusloost avada pildipangas arhiveeritud ülesvõtte.

Täna valitsuse heakskiidu saanud eelnõuga nähakse ette andmete detailne koosseis, millele sotsiaalministeeriumi tervisestatistika analüüsiga tegeleval ametnikul ja Tervise Arengu Instituudi tervisestatistikat tegeval töötajal on juurdepääs tervisepoliitika juhtimiseks ja rahvusvaheliste kohustuste täitmiseks vajalike ülevaadete, analüüside ja tervisestatistika tegemiseks. Andmetele juurdepääsuõigus ja andmete loetelu on ette nähtud tervishoiuteenuste korraldamise seaduses.