Koolitööde AS hoolitseb eKooli süsteemi eest, mille eest üle 400 Eesti kooli maksavad firmale keskmiselt 100 eurot kuus ehk kokku peaaegu pool miljonit eurot aastas. Kuid firma esindaja ja eKooli juhataja Pille Parikas väitis Delfile, et sellest summast ei piisa, et juurutada uusi rakendusi ning hoida olemasolevat süsteemi töös. Seetõttu tulebki lisateenuste eest nagu mobiiltelefoni äpp lapsevanematelt tasu küsida.

"See on meile lisasissetulekuallikas, mille arvelt me teisi arendusi finantseerime. Kuna koolidel ei ole vahendeid ja võimekust, teemegi uute e-kooli rakenduste arendust nii, et osa tulu tuleks lapsevanematelt," kommenteeris Parikas.

"Ka mKoolis on kõigil võimalik tasuta vaadata uudistevoogu ja kooli teateid. Kuid selleks, et näha ka lapse hindeid, ülesandeid ja puudumisi tuleb lapsevanemal tasuda kuutasu 3,5 eurot kuus. Pärast seda, kui lapsevanem on mKooli aktiveerinud ja alustanud kuutasu maksmist, on kõigil temaga seotud lastel võimalik täismahus mKooli kasutada tasuta," selgitas Parikas.

Mitmed Delfi poole pöördunud lapsevanemad aga ei mõista, miks peaks aastal 2014 veel mobiiliäpi eest maksma, arvestades, et suurem osa rakendusi on tänapäeval tasuta.

Nutitelefonirakenduste lehel Google Play avaldavad mKooli rakenduse üle rahulolematust ka enamus arvustajaid. mKooli rakendust on arvustanud pea 140 inimest ning viie palli süsteemis tuleb keskmiseks hindeks 2,7. Suur osa kasutajatest on avalikult avaldanud pahameelt, et äpp on tasuline.

Delfi uuris mobiilrakenduste väljatöötamisega tegeleva firma Mooncascade esindajalt Priit Salumaalt äppide valmistamise maksumust. Salumaa sõnul sõltub kõik rakenduse keerukusest. Hinnad algavad umbes tuhandest eurost, kuid võivad ulatuda ka umbes poole miljoni euroni. Tõsi, viimasel juhul olevat tegemist sellise tasemega, mis sobib neile, kes soovivad rinda pista Facebooki, Instagrami ja Tumblr tüüpi globaalse haarde ja miljonite kasutajatega firmadega.

Salumaa ei soovinud anda hinnangut, kui õigustatud on e-kooli-poolne lisaraha küsimine mobiilirakenduse eest, teadmata platvormi täpset spetsiifikat, kuid arvas, et arvestades summat, mida Koolitööde AS kasseerib juba praegu eKooli platvormi eest koolidelt, on tegemist väga hea äriga.

eKooli kasutavad praegu Koolitööde AS enda andmetel 120 000 lapsevanemat. Kui kasvõi 10 protsenti nendest hakkaksid mKooli rakenduse eest maksma, teeniks eKooli seitsme töötajaga haldajafirma lisaks 42 000 eurot kuus ehk pool miljonit eurot aastas - seda siis lisaks teisele poolele miljonile, mida neile maksavad praegu rahahädas koolid.