Mullustel valimistel e-hääle andnud Rein imestas, kui uuringufirmast helistati tema kodusele lauatelefonile, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Helistas meeldiva häälega naisterahvas, kes palus minult kui e-hääletajalt nõusolekut vastata tema küsimustele e-valimiste kohta,” selgitas Rein. “Nõustusin vastama. Küsiti nii minu vanust ja arvutikasutamise oskust kui ka seda, millise partei ja kandidaadi poolt hääle andsin. Samas selgitati, et kui ma ei soovi küsimustele vastata, võin kõne rahumeeli katkestada.”

Riigikogu kantselei valimisteosakonna juhataja Mihkel Pilvingu sõnul on nii tavapärasel viisil kui ka e-valijate nimekirjale juurdepääsupiirang. Valimispäeval tegelevad valimiskomisjonid nende nimekirjadega ja siis on neil sellele ligipääs.

“Aga pärast valimisi võivad valijate nimekirjaga põhjendatud vajadusel ja selleks vajalikus ulatuses tutvuda erakondade ja valimisliitude volitatud esindajad ning üksikkandidaadid ja nende volitatud esindajad,” lausus Pilving. “Samuti võib neid kasutada teaduslikul eesmärgil. Valik on üsna range ja nimekirjale pääsevad ligi vaid asjaomased isikud.”

Valimiskomisjon tellis ise hiljuti e-valimiste kohta uuringu. Ka Rein võis sattuda uuringu valimisse.

Seda, kelle poolt inimene hääletas, ei näe keegi. “Meie süsteem hakkab kandidaadile antud hääli üle lugema alles siis, kui hääled on anonüümseks muudetud,” täpsustas Pilving.