“See on suurejooneline žest. Olen Eestile nii Saksamaa kui ka Bremeni Kunstihoone nimel väga tänulik,” ütles Saksamaa liidukantsler.

Schröder väljendas heameelt, et maal jõudis Bremenisse tänu Eesti Kunstimuuseumile ja ministeeriumidele bürokraatlike takistusteta, teatas BNS-ile valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Kristi Liiva.

Parts ja Schröder asetasid esmaspäeval saksa renessansi kuulsaima kunstniku Albrecht Düreri maali “Ristija Johannes” molbertilt Bremeni kunstihoone näitusesaali seinale, avades sellega näituse “Albrecht Dürer — püha Johannes Tallinnast tagasi — püha Onuphrius ja teised eremiidid”.

Nii Parts kui ka Schröder tänasid isiklikult Eesti Väliskunsti Muuseumi direktorit Kadi Pollit, kelle eestvedamisel Düreri kunstiteose tagastamine teoks sai.

Partsi kinnitusel peab Eesti vääramatult kinni omandi restitutsiooni põhimõttest ning ta avaldas lootust, et samal moel jõuavad mujalt maailmast koju, olgu Eestisse või Saksamaale, ka kõik teised kunsti- ja kultuuriväärtused. Selle sooviga ühines ka Schröder.

Bremeni Kunstihoone direktori, professor Wulf Herzogenrathi sõnul ei oleks viimasel kümnel aastal Euroopas aset leidnud positiivsete sündmusteta maali tagastamine teoks saanud. Herzogenrath tänas samuti Eesti Kunstimuuseumi ja kõiki Eesti ja Saksamaa valitsusasutusi, mis Düreri teose kojujõudmisele kaasa aitasid.

Maal kuulus alates 1851. aastast Bremeni Kunstihoonele, kust kadus Teise maailmasõja ajal. 1994. aastal tuli teos välja Eesti Kunstimuuseumist ning eelmisel aastal allkirjastas Eesti Saksamaaga protokolli maali tagastamiseks.

Hilisõhtusel kahepoolsel kohtumisel rääkisid Parts ja Schröder seisust valitsustevahelisel konverentsil ja eesootavast juunikuisest Euroopa Liidu ülemkogust. Schröder kinnitas Partsile, et osaleb 21. juunil Tallinnas toimuval Läänemeremaade Nõukogu tippkohtumisel.

Partsi sõnul on Eesti ja Saksa ühistes huvides ülivajalik viia regionaalne koostöö täiesti uuele tasemele ning ta avaldas heameelt, et Saksamaa on Eesti partnerina EL-is taaselustamas ja tugevdamas ajaloolisi sidemeid Läänemere regioonis.

Peaminister Parts kohtus visiidil ka Bremeni linnapea Henning Scherfiga.