Muudatus on tingitud hasartmänguseaduse muudatusest, mis võimaldab edaspidi loteriimängijatel kanda end maksu- ja tolliameti poolt hallatavasse hasartmängu mängimist piiravasse nimekirja (nn enesevälistusnimekirja) ning kohustab Eesti Lotot tagama, et end enesevälistusnimekirja lisanud isik ei saaks arvloteriid mängida, teatas Eesti Loto.

Alates uuest aastast on lotopiletid seotud mängija isikukoodiga ning dokumendi peab esitama ka lototerminalist võitu välja võttes. Hea uudis mängijate jaoks on see, et juhul kui pilet on kaduma läinud, saab mängija isikut tõendava dokumendi alusel Eesti Lotost oma võidu siiski kätte. “Seni seos pileti ja ostja vahel lotosüsteemis puudus ning pileti kaotanud mängijad jäid oma võidust ilma.” ütleb Eesti Loto turundus- ja müügidirektor Annely Luikmel.

Tema sõnul on igal aastal jäänud välja võtmata üks-kaks suuremat võitu ning väiksemaid võite igas kuus keskmiselt kokku koguni paarikümne tuhande euro väärtuses.

“Näiteks veel nüüd, aasta lõpus, otsime taga kahte suurema summa võitnud lotomängijat, kel võit veel vormistamata. Meie poole on pöördunud ka isik, kelle sõnul on ta võidupileti kogemata autot koristades ära visanud (Tammsaare R-kioskist ostetud piletiga võideti Bingo Loto täismäng summas 13 218,70€). Uuel aastal enam nii juhtuda ei saa – kui tegu võitjaga, saame talle igal juhul võidusumma välja maksta,” ütleb Luikmel.

Mängijaid on tundnud muret, et nende lotomängimise harjumus võib hakata mõjutama nende võimalusi edaspidi tööd leida või laenu saada. Luikmeli sõnul ei ole muretsemiseks alust. Mängijate isikukoodid säilitatakse Eesti Loto infosüsteemis, neid käideldakse vastavalt isikuandmete kaitse seadusele ning kolmandatele osapooltele neid ei väljastata. Konkreetse isiku kohta väljastatakse andmed vaid õiguskaitseorganite seadusliku päringu alusel, so ainult kuriteokahtluse korral.