Esimest korda ilmus artikkel 1. veebruaril 2016.

EKRE esimees Mart Helme on praegu tõsine Eesti-Vene piirileppe kriitik. Kui ta aga oli 20 aastat tagasi Eesti suursaadik Moskvas, oli tema üks põhilisi sellesama piirilepingu läbirääkijaid.

"Helme tegi venelastele teatavaks, et Eesti pool ei pea otstarbekaks nõuda piirilepingus Tartu rahu mainimist, kuna see on tupiktee ja niimoodi ei jõuta kunagi lepingu allakirjutamiseni," on kirjas ühes dokumendis.

Helme kinnitas tollal samuti, et territoriaalseid nõudmisi Eestil ei ole ning just sellepärast peetakse piirileppe läbirääkimisi.

Täna selgitas Helme, et asjaolud on muutunud. "20 aastat tagasi oli teine olukord. Me tahtsime saada NATOsse ja Euroopa Liitu. Seal sooviti, et piirileping ei oleks takistuseks. Me pidasime läbirääkimisi, parafeerisime lepingu ja sellega oli teema päevakorrast maas. Me saime Euroopa Liitu ja NATOsse. Praegu ei ole meil vaja kuldkandikul anda Venemaale võimalust Tartu rahulepingu, Eesti riikliku järjepidevuse ja okupatsiooni teema päevakorrast kustutamiseks. Seda teeme meie praegu vabatahtlikult. Seda ei ole meile vaja. See ei ole meie julgeoleku huvides, erinevalt sellest, mida mõned väidavad," kommenteeris Helme.

Helme selgitas oma meelemuutust sellega, et ka olukord on muutunud. "Vahepeal sai Venemaa peaministriks ja seejärel presidendiks Vladimir Putin. Enne seda oli keegi teine mees, Jeltsini nimeline, võib-olla mäletate veel teda? See oli täiesti teine olukord. Jeltsini aegne Venemaa oli suhteliselt demokraatlik riik, erinevalt praegusest. Kontekstid muutuvad," lausus Helme.

Samas ta kinnitas, et piirilepingu vastasuse taga pole soov Tartu rahu aegseid piire tagasi nõuda. "Meil ei olegi territoriaalseid pretensioone Venemaale. Me soovime, et Venemaa tunnustaks meie okupeerimist ja tunnustaks Tartu rahu kui Eesti sünnidokumenti. Need on postulaadid, mis on praegu olulised. Me loomulikult ei hakka nende alade pärast Venemaale sõda kuulutama," kinnitas Helme.

Alljärgnevalt on mõned kunagised piirilepingu sõlmimise läbirääkimisi puudutavad dokumendid, kus on kirjas Helme tolleaegsed seisukohad.