Doktoritöö autori väitel leidis kinnitust Eesti demograafilise trendi omapära Teise maailmasõja järel, võrreldes nii Lääne-Euroopa riikide kui Kesk- ja Ida-Euroopa maadega, teatas Tallinna Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore.

Sellele otsiti selgitusi sotsiaalamajanduslikes tegurites. Autor leidis, et makromajanduslik trend (väljendatuna sisemajanduse kogutoodangus elaniku kohta) on elatustaseme kaudu üks võimalik sündimusetrendi mõjutaja, kuid ühest determineerivat seost nende kahe vahel näha on raske.

Võrdlused teiste riikidega osutavad rahvastikuarengu faasile antud seose võimaliku modulaatorina. Argumenti elatustasemest kui sündimuse määravast mõjutajast Eestis ei toeta ka leibkondade tulu analüüs, mis näitab, et lastega pered on alates 1950. aastatest olnud majanduslikult halvemas seisus kui keskmine leibkond.

Kõrvutades Eesti kuni 1980. aastate teise pooleni tõusva sündimustrendi lastega perede suhtelise majandusliku heaoluga, on raske leida puhtmajanduslikke põhjusi, mis võinuks soodustada kasvavat sündimustaset.

Pikaajalise rahvastikuarengu kontekstis huvipakkuvana tõuseb esile sündmusloolise analüüsi tulemus, mis eristab Eestit teistest Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest. Teisessünni ja haridustaseme seoste poolest sarnaneb Eesti põlisrahvastiku sündimuskäitumine pigem Põhjamaadele. Eesti kõrgharidusega naiste teisessünni tõenäosus on nõukogude perioodil ja ka hiljem kõrgem kui madalama haridustasemega naiste oma. See viitab teatud pioneerrühma olemasolule rahvastikus ja käitumisele, mis vastandub sündimuse majandusliku teooria argumentidele.

Doktoritöö juhendajad on TLÜ Eesti Demograafia Instituudi juhtivteadur Allan Puur ja TLÜ Eesti Demograafia Instituudi juhtivteadur Jaak Valge. Oponendid on Turu Ülikooli Humanitaarteaduskonna üldajaloo osakonna emeriitprofessor Kalervo Hovi ning Varssavi Majandusülikooli Statistika ja Demograafia Instituudi professor Irena E. Kotowska.

Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi doktorandi Martin Klesmenti doktoritöö „Eesti sündimusareng XX sajandi teisel poolel: majanduslik taust ja selle mõju“ avalik kaitsmine toimub täna algusega kell 14.00 Tallinna Ülikooli Mare õppehoones.