Võib-olla ei olekski selles midagi väga erilist, kui vaid töökonkurss ei oleks vägisi jätnud muljet, et tegemist oli ette määratud otsusega. Nimelt kirjutas
juba juuni alguses, et üks eduka kandideerimise eeldus on doktorikraad või sellele vastav kvalifikatsioon. Juba siis käis läbi ka Vahtre kui arvatava soosiku nimi. Edukale kandidaadile ette nähtud tööülesanded aga midagi enneolematut endast ei kujutanud: analüüsida meediat, korraldada meediamonitooringut, teha avaliku arvamuse küsitlusi ja meediaplaane.

Värske nõuniku esimesed kommentaarid olid eile ootamatult tõredad. „Mina ei ole mingis ametis, teie ärge tõtake (sündmustest - toim) ette," ütles Vahtre. „Te kratsite välja skandaali mitte millestki. Miks peab - kurat! - vinguma ja sügelema, nagu kellelegi halba tehtaks? Ma pean tööd tegema, mul on perekond," jätkas ta.

Doktorikraadi nõuet kommenteerides jäi Vahtre vaoshoitumaks, öeldes, et see võis tõepoolest olla ülepingutatud. „Küsimus on süstemaatilise analüüsivõime olemasolus, ilma selleta naljalt doktorikraadi ei saa."

Küsimusele, kuidas kommenteerida fakti, et Vahtre puhul on tegemist ministri erakonnakaaslase ja sõbraga, vastas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet, et kõigil kandidaatidel tuli läbida ametlik ja erapooletu avalik konkurss.