Arengupartei liikmed eesotsas Tiit Madega ning Koonderakonnast lahkunud Ülo Nugis koos oma mõttekaaslastega otsustasid registreerida EDP ilma Sinise Erakonna liikmeteta ning valisid juba uue juhatuse. Jaan Laasi asemel on registreeritava erakonna eesotsas Tiina Mitt.

Arengupartei viimane esimees Mitt kinnitas BNS-ile, et nii see tõepoolest on. “Kuid me ei kaaguta enne kui muna munetud,” sõnas Mitt, lisades, et sooviks enne põhjalikumaid selgitusi ära oodata erakonna registreerimise.

Oktoobris ühinemiskongressil valitud EDP juhatuse 17 liikmest on praeguseks lahkunud üheksa: Jaan Tihkan, Marika Arendi, Tiit Made, Rein Tamme, Tiina Mitt, Jaan Arendi, Viljar Veskiväli, Ülo Nugis ja Voldemar Lehter.

Mitt ütles, et Sinisest Erakonnast on lahkunud 600 inimest, kes kavatsevad praegu tema juhitava EDP-ga ühineda.

Oktoobris EDP esimeheks valitud Jaan Laasi sõnul võib tekkida mitu juriidilist probleemi, kuna näiteks Arengupartei tegi otsuse ühineda Sinise Erakonnaga kongressil ja seda otsust ei saa mõni üksik juhatuse liige muuta.

“Inetu on see, et nad püüavad meie nime ära võtta,” ütles Laas BNS-ile. “Siin on väga palju segast.”

Ta lisas, et erakonna registreerimine uue nime all on jäänud tõepoolest kahetsusväärselt pikaks ajaks venima.

Nugise sõnul ei saanud Laas hakkama erakondade liitmisega, et tekkinuks uus tugev poliitiline jõud.

“Laas oma perefirmaga ei saanud selle ülesandega hakkama,” ütles riigikogus veel Koonderakonna fraktsiooni kuuluv Nugis kolmapäeval BNS-ile. “Otsustasime, et meil pole mõtet seda janti kaasa teha.”

Kui EDP peaks registreeritama Sinise Erakonnata, siis tekitab see probleeme ka Tallinna võimuliidus, kus EDP-d esindavad Jaan Laasi minia Annika Laas volikogu liikmena ning Jaan Laasi poeg ja Annika mees Paul Laas Kristiine linnaosa vanemana.