End Tanelina tutvustanud linnakodanik nägi rünnakut pealt. Ta oli toona väikse lapsega jalutamas ning meenutab, et pärast prügikasti veerema hakkamist ning ohvripoolset vaheleastumist käis kõik loetud hetkede jooksul. Pärast seda oli inimene maas ning kurjategijad eemaldusid.

Tanel kirjeldab, et erinevalt meedias kirjeldatust jooksid inimesed kohe kannatanule appi. Ning praktiliselt sealsamas olid ka teised, kes teadsid peksjate nimesid ning 5-10 minuti pärast anti need ka politseile.

Aga muidugi oli raske kogeda, kui näha väikest last oma pikali löödud isa kõrval nutmas. Ja arusaadavalt kannatas turvatunne. Sest kesklinn ei peaks olema koht (kui kuskil üldse peaks olema), kus keegi lihtsalt sõnade eest füüsiliselt noomitakse.

Spontaanne, sotsvõrgustike kaudu organiseeritud protestiüritus tõi kohale karvaseid ja sulelisi. Üks kergelt napsitanud kodanik kurtis, et politsei kohtleb inimesi erinevalt. Tema oli enda kartulikeldris napsitanud pätte korrale kutsunud, aga väidetavalt hoopis ise vastu vahtimist andmise eest 48 tundi arestikambris veetnud.

Teine kodanik kõneleb, et pättide vastu aitab austav suhtumine. „Tuleb suur kamp vastu, öelge neile „peremees“ ja kohe astuvad nad sammukese tagasi“.

Suurem osa inimesi kinnitavad siiski, et tegelikult on Tartu pigem turvaline. Viimast armastab rõhutada ka miitingul viibiv linnapea Urmas Klaas. Ta kinnitab, et üks kuritegevuse taimelavasid, koolist väljalangevus on Tartus üks väiksemaid.

Ometi tapeti veel detsembris Tartus Toomemäel kakluse käigus inimene. Samuti on kurtnud sagedase vägivalla üle siin elavad välismaalased.

Turvatunne tulebki mitmest allikast. Samas võin endise tartlasena kinnitada, et see, mida tagab politsei, tuleb enamasti üksnes läbi turvalise nelja seina – ehk nähtavalt käib patrullimine sõidukites, mis vaikselt mööda jalakäijatele reserveeritud tänavaid vuravad. „Ega minu asi pole politseile nende töömeetodeid ette kirjutada,“ pareerib Klaas.

Mida arvab tartlaste turvatundest, nädalatagusest peksujuhtumist ja Odini Sõdalastest Tartust pärit Silver Meikar?

Miks tuli miitingule jooksja Tiidrek Nurme?

Konkreetne üritus kujunes muidugi turvalisuse etaloniks. Isegi veidi valele üritusele sattunud kodanik, kes protesteerib kooseluseaduse vastu, vestleb rahulikult teistega, kes katsuvad teda ümber veenda. Pool tundi hiljem käivad tühjaks jäänud platsilt läbi kaks helkurvestidest G4S turvajat.

Kuid tõsine politseitöö käib sõiduteedel. Poole tunnikese vältel mööda Tartut sõites on näha vähemalt kahes kohas vilkureid, kus mõni juht noomimiseks (ja tõsisemaks) kinni peetud. Rüütli tänaval seisab poes ees vähemalt hetkel pigem lõbus grupp noorukeid, lahtine viinapudel keset tänavat. Tartus algab reedene ööelu.