Peale Jüri Ratase valimist Keskerakonna esimeheks algasid nii Sibula kui Anvelti sõnul Reformierakondlaste kiired katsed pidada läbirääkimisi Keskerakonnaga, et arutada uue valitsuse loomist. IRLile ja sotsidele see ei meeldi. Mõlema erakonna juhatused kogunevad täna õhtul, et olukorda arutada.

Valitsuskriis kogus eelmisel nädalal tuure, kui sotside ja IRLi ministrid hakkasid tagasi kutsuma Reformierakonda kuuluvaid riigikogu liikmeid, kes olid samal ajal ka mõne riigifirma juhatuses. Õiguskantsler Ülle Madise pidas praegust olukorda nimelt põhiseadusevastaseks. Eile teatas Reformierakond, et kutsub kõik oma riigikogu liikmed riigifirmade nõukogudest tagasi. Varem olid nad sel teemal aastaid jalgu järel lohistanud.

Kas see valitsus oma praegusel kujul on omadega läbi? "Minule tundub küll jah," ütles Anvelt. "Praegune emotsionaalne koostöö on väga raskendatud juba inimlikul tasandil. Kuidas edasi saab, mis vormis, mis moel, vaatame lähitundidel ja päevadel," lisas Anvelt.

Priit Sibul lootis, et valitsus veel läbi pole, kuigi on olnud kuulda, et Reformierakond arutab Keskerakonnaga uue valitsuse tegemist. "See kindlasti tekitab küsimusi usaldusväärsusest.

Kui usaldus on läinud, siis kas seda valitsust on võimalik veel päästa? "Ei tea. Kavatseme seda arutada täna kell viis oma erakonna juhatuses," ütles Sibul.

Täna hommikul teatas Reformierakond, et nad ootavad koalitsioonipartneritelt IRLilt ja SDElt selgitusi valitsuskriisi tekitamise kohta.

"Keskerakonna aseesimees Kadri Simson on täna tunnistanud, et koalitsiooni osapooltega, kes valitsuskriisi õhutavad, on kohtutud küll ja küll. Koalitsioonipartnerite poolt on silmakirjalik seejuures süüdistada Reformierakonda. Olen korduvalt kinnitanud ja kinnitan veel, et Reformierakonna eesmärgiks ei ole valitsust lõhkuda ning ootan selgeid sõnumeid ka valitsuspartneritelt," sõnas Rõivas pressiteates.