"Vabaerakonna seisukoht on see, et kooseluseaduse rakendussätteid ei menetleta riigikogus hea tava kohaselt," nentis riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ja õiguskomisjoni liige Külliki Kübarsepp.

Põhjuseid on kolm: eelmise riigikogu koosseisu läbimõtlematus. "Eelmine riigikogu (koosseis - toim.) ütles, et selline seadus peab olema, aga ta ei mõelnud läbi, mida see endaga kaasa toob," lisas Kübarsepp.

Teiseks ei ole praeguses koosseisus üheselt aru saadud, mis asi on rakendusakt. Kolmanda punktina tõi Kübarsepp välja, et kooselu vorme ei soovita võrdsustada abielu institutsiooniga. "Vabaerakond on seisukohal, et ei tohikski. Aga kahjuks kui vaadata rakendusseadust, siis seal minnakse just vastupidist teed," ütles Kübarsepp.

Vabaerakond on välja pakkunud alternatiivi (paarkonna seaduse) ning Kübarsepa sõnul on see tekitanud nii Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas kui ka teistes võimuerakondades hämmingut. "Mis tegelikult peaks olema riigikogu liikmete igapäevane töö: leida lahendusi, mitte kalduda äärmustesse ja vältida ühiskonnale vale informatsiooni andmist, mida praegu on tehtud," täpsustas Kübarsepp.

Vabaerakond on valmis kompromissideks ning näeb ideaalse lahendusena, kui kooseluseadus reguleeriks erisooliste seadust ja paarkonnaseadus oleks mõeldud samasoolistele paaridele. "Lahendused on kõik olemas, aga kurb on see, et me ei ole riigikogus jõudnud sinna, et võiks samatähenduslikke seadusi üheskoos arutada, mis annaks tervikpildi. Praegu venitatakse sellega, et mitte alternatiive lauale tõsta," nentis Kübarsepp.

Riigikogu õiguskomisjon otsustas saata kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu riigikogu 26. jaanuari istungile teisele lugemisele ja kui teine lugemine lõpetatakse, toimub kolmas lugemine ehk lõpphääletus 28. jaanuaril.