Küsides justiitsminister Urmas Reinsalult, kes on olnud eestkõnelejaks kommunismikuritegudele tähelepanu juhtimises, hinnangut sellisele väljaütlemisele Euroopa liidri poolt, oli ta varmas vastama.

„Maakeeli tuleb öelda, et Junckeri jutt on täiesti loll jutt. Marxi kirjutised olid rajatud inimsusevastasele ideoloogiale, mille tulemina sisuliselt uputati eelmisel sajandil maakera verre,” sõnas Reinsalu.

„Mis iganes poliitilistel motiividel Juncker sinna mälestamistseremooniale läks, see on olemuslikult vildakas mõtteviis,” jätkas Reinsalu.

Selline mõttekäik on täiesti kohatu, vasakpoolsetele iseloomulik. Mida Marx tegelikult kirjutas – igasugune perekonna eitus, igasugune eraomandi eitus, igasugune rahvuslik eitus, igasugune religioosne eitus. Mul on hea meel, et IRL võttis just Marxi 200ndal sünniaastapäeval vastu uuendatud põhimõtted,” rääkis Reinsalu.

„Juncker osutab sellele haavale, mida meie oleme püüdnud kokku liita, just need, kes raudse eesriide taga kannatasid. Ma ei usu, et neil kes täna kipsbüstide all Marxi ülistavad, on õigus, et kommunistid lihtsalt viisid valesti Marxi õpetust ellu,” lõpetas Reinsalu.