Rõivas leidis järgmise nädala esmaspäeval toimuva umbusaldamise plaani kommenteerides, et opositsiooni ülesanne ongi valitsust kritiseerida.

„Ma tegelikult imestan, et nad on seda niivõrd loiult teinud. Tõsi, ka minu ja valitsuse vastu on varasemalt umbusaldusavaldus esitatud umbes poolteist aastat tagasi. Toona opositsioon ise kritiseeris meid, et me väga autoritaarsel moel riiki juhime ja väga jõulist otsustamismudelit rakendame. Nüüd on nad püüdnud vastupidise kriitikaga meid rünnata, aga see ongi nende töö,“ ütles Rõivas ja märkis, et Keskerakond on viimasel ajal valdavalt oma sisemiste küsimustega tegelenud ning kriitikat on vähem olnud, mida nüüd püütakse kompenseerida.

Peaminister kinnitas, et on valmis vastu võtma kriitika valitsuse otsuse suhtes määrata Juhan Parts Eesti esindajaks kontrollikotta. „Meil kõigil võib olla oma isiklik arvamus selle kohta, mis on olnud Juhan Partsi üks või teine otsus mõnes poliitilises ametis, aga öelda, et tema on olnud näiteks Keskerakonnaga mõnedes küsimustes ajalooliselt opositsioonis ja seega ei tohiks tema mitte kunagi enam Eesti riiki esindada mõnel väärikal positsioonil, on minu meelest liiast. Olen jätkuvalt sellel positsioonil, et Juhan Partsil on kõik eeldused seda tööd seal kontrollikojas hästi teha, ja kui mind selle pärast kritiseeritakse, siis selle rünnaku võtan vastu kerge südamega.

Rõivas lükkas ümber ka opositsiooni kriitika haldusreformi suhtes. „20 aastat on seda haldusreformi planeeritud ja nüüd ometi on ametis valitsus, kes teeb selle ära,“ märkis peaminister. Rõivase sõnul on suur osa kohalikest omavalitsustest liitumiskõnelustes ning reform toimub. „Mitte kunagi varem pole midagi sellist juhtunud, mitte kunagi,“ rõhutas ta, lisades, et valitsusel on plaan omavalitsuste tulubaasi reformida ning praegu vaieldakse, kuidas seda teha.

„Raske on ette kujutada, kus on opositsioonil tegelikult head põhjust etteheiteid tuua,“ leidis Rõivas.

Valitsus tõstab tempot

Peaminister möönis, et valitsuses on kaks teemat, mille puhul tuleb tunnistada, et oleks saanud kiiremini edasi minna. „Need on alkoholipoliitika ja kontsern. Alkoholipoliitika juures on olnud erimeelsusel algsest variandist nii Reformierakond kui IRL. Transpordiettevõtete kontserniga on erimeelsusi olnud sotsiaaldemokraatide poolt, aga me oleme selle erakonna esimeeste tasemel kokku leppinud, et me lahendame need teemad ühiselt ära. Järgmisel nädalal on plaanis ka üks kohtumine, kus on kaks ministeeriumit, kellel on eriarvamused nii alkoholipoliitikas kui transpordi kontsernis. Loodetavasti saavad need erimeelsused kabineti eel lahendatud.”

Pärast pressikonverentsi ütles Rõivas Delfile, et Reformierakonnale pole põhjust valitsuse töö pidurdamist ette heita. „On mõned ministrid, kes on sajaprotsendiliselt oma tööplaani täitnud, aga kõikide erakondade ministrite hulgas on ka neid, kes — mõni mõjuval põhjusel, mõni lihtsalt sellepärast, et konkreetse maja või ministeeriumi haldussuutlikkus ei ole olnud piisav — on ka mõne ülesandega viites. Üldpilt on tugevalt üle keskmise,” rõhutas Rõivas.

Pressikonverentsi järgsele Delfi küsimusele, millest võib tulla koalitsioonipartnerite kriitika Reformierakonna pihta alkoholipoliitika venitamise suhtes, ütles Rõivas, et alkoholipoliitika puhul tuli terviseminister Jevgeni Ossinovski väga põhimõtteliste ettepanekutega, mis olid koalitsioonileppele lisaks. Peaministri sõnul ei ole olnud erimeelsusi näiteks alaealistele alkoholi kättesaadavuse raskendamist puudutavates küsimustes. Rõivas usub, et alkoholipoliitika osas leitakse kõigile sobivad variandid.

Suurimaks kõnelustekohaks on koalitsioonipartnerite vahel alkoholireklaami keelamine.

Rõivas kinnitas pressikonverentsil, et ta on valitsuskabinetile välja pakkunud, et kaheksa punkti, mis on kabinetinõupidamise aruteluks valmis, võetakse arutluse alla erakorralistel nõupidamistel. „Me ei oota enam ära seda, et kui keegi on puhkusel, on mingid muud takistused või keegi on lähetuses, et püüame siis neljapäeval lisaks panna ka mõne teise kuupäeva.“

Peaministri sõnutsi venivad valitsuse kabinetiistungid pikaks ka seetõttu, et valitsusliikmete hulgas on palju sõnaosavaid inimesi, kes räägivad väga ilmekate terminitega. „Saame ka sellest üle. Mitte mingit ületamatut järjekorda kindlasti ei ole, et teeme paar erakorralist kabinetti ja on see järjekord läinud.

Möödunud pühapäeval valitsuskriitilise kõnega esinenud IRLi esimees Margus Tsahkna kinnitas, et IRL ei plaani opositsiooni umbusaldamisplaaniga liituda, vaid märkis, et ka valitsuses olles võib kritiseerida näiteks majanduskasvu numbreid.

Riigi äriühingutesse võiks liikmeid määrata riigikogu

Rõivas tõi välja, et riigi äriühingute nõukogudesse kuulub 8 riigikogu liiget, kuid äriühinguid on kokku üle 30ne. “Õiguskantlser on öelnud, et tema hinnangul oleks korrektsem, kui riigikogu liikmeid ei nimetaks minister, sellepärast, et riigikogu liige kui eraldiseisva võimu esindaja, seadusandliku võimu esindaja ei tohi ministrist oma tegevuses sõltuda. Ta on välja toonud ka analoogi, et mõnda konkreetsesse sihtasutusse või RMK-sse määrab riigikogu liikmeid riigikogu ise. vaatame siis, kas on võimalik leida siin selline lahendus ka äriühingute puhul, et riigikogu neid ise määrab," selgitas peaminister

"Tänaseks ma palusin riigisekretäril panna kirja võimalik lahendus, mis võiks kõiki osapooli rahuldada. Minule teadaolevalt sobib see lahendus ka õiguskantsler Ülle Madisele," kinnitas ta.

Küsimusele, miks Reformierakond siiski ainsana riigikogu liikmete kuulumist riigi äriühingutesse pooldab, küsis Rõivas, kas ettevõtja taustaga riigikogu liige on halvem kui ettevõtja taustaga mitte riigikokku kuuluv inimene.

Rõivas: Ärma talust on riigile palju kasu olnud

Rõivas ütles Ärma talu toetuse teemal sõna võttes, et tal on erakordselt kahju, et see asi selliseks on kujunenud. „Ma siiski, riskides väga suure ebapopulaarsusega, ütlen, et me ei saa vaadata sellele asjale ainult kõige kitsamalt raamatupidamislikult, kui me lähtume, mismoodi me kodanikuna vaatame. Jah, struktuuritoetuse maksjad ja rahandusministeerium peavad jälgima igat punkti ja koma. Meil kodanikuna on see luksus, et me vaatame ka sisu,” rääkis Rõivas.

“Me võime olla kinni väga jäigalt meetmemääruses — ja ilmselt need organisatsioonid peavadki olema, seda ei saa neile ette heita —, aga kodanikuna mina ütlen, et presidendiametis olnud Toomas Hendrik Ilves on Ärma talus sedavõrd palju riiklikke külalisi vastu võtnud, et sellest on olnud Eesti Vabariigile palju kasu,“ sõnas Rõivas ja lisas, et Abja valla kui sihtkoha tutvustamiseks oleks raske leida veel tõhusamat objekti.

Samas märkis peaminister, et ta ei kavatse sekkuda pädevate asutuste otsustesse. „Mida see kaasus kindlasti näitab, on see, et presidendiks saamine ei pea sõltuma inimese konkreetsest elukohast. Selleks, et isiklik võõrustamine oleks võimalik, on valitsus teinud otsuse rajada riiklik resident Liberty suvemõisa.”

Vaata, mida rääkisid ministrid valitsuse pressikonverentsil!