Nimelt kokkuleppe kohaselt hakatakse arst-residentidele alates järgmise aasta 1. jaanuarist maksma palka täistööaja eest. Arstide ja õdede koormust vähendatakse ambulatoorses töös 20 ja statsionaarses töös 16 protsenti. Alates 2013. aasta 1. märtsist tõuseb hooldajate miinimumtunnitasu 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Selleks, et seda aga teha saaks, annab haigekassa oma eelarvest palgatõusuks vastavalt arstidele 6,1 protsenti, õdedele 9,7 protsenti ning hooldajatele 13,7 protsenti. Ülejäänud puuduv osa tuleb aga haiglatel endal oma eelarvete piires leida.

"Üks pool on see, mille rahastamine tuleb haigekassast ja riigieelarvest. Haigekassa ja riigieelarve mõlemad on jäänud nendesse piiridesse, mis on välja käidud, ehk kogu palgasoovi nõudmine on jaotatud kahe aasta peale. Teine pool on see, mida omavahel osapooled kokku lepivad. Osapooled on aga kokku leppinud, et haiglad võtavad selle riski kollektiivlepingu osas miinimumide ja kiirabi tõstmiseks," selgitas sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Pevkur selgitas ka, et arstid, kes saavad täna miinimumi, neil tõuseb palk nii riigi poolt pakutud, kui ka haiglate poolt panustatud sisendi võrra. Keskmist palka saavatel arstidel tõuseb palk aga vaid riigi poolt pakutu võrra.

Pevkur lisas, et riigi poolt antava sisendi täpsed numbrid on arvutamisel, aga see jääb ministri sõnade kohaselt suurusjärku 3,5 miljonit eurot.

Kuigi sotsiaalministri sõnade kohaselt tõusevad haiglate voodi-ning visiiditasud tänu täna tehtud kokkuleppele, siis arstide liidu presidendi Andres Korgi sõnul see nii ei ole ning vooditasude tõus on nähtud haiglate inflatsiooni komponentide katteks.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul riigil raha järsku juurde ei tekkinud, vaid kõik osapooled jõudsid üksteise suhtes lähemale.

"Ma tahan öelda seda, et ei jääks vale mulje, et kuidagi on viimase paari päeva jooksul riigile tohutult raha juurde tulnud. Ei ole. Me oleme jäänud täpselt nendesse arvutustesse, mis on tegelikult laual olnud viimased kaks nädalat," ütles Tsahkna ja tänas kõiki osapooli, kes sisemisi ressursse ja võimalusi arvestades kokkuleppeni jõudsid.

Tsahkna sõnul haigekassa oma eelarvemahtusid ei suurendanud, küll aga residentide ja kiirabi palgatõusu puhul tulevad need rahad saadiku sõnul riigieelarvest. "See suurusjärk on 3 miljonit eurot ja natuke peale," lisas Tsahkna.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit sõlmisid täna haiglate liiduga eellepingu, mille järgi on pooled kokku leppinud kollektiivlepingu tähtsamates tingimustes. Streik peatatakse alates 26. oktoobrist.

Kokkuleppe kohaselt hakatakse arst-residentidele alates järgmise aasta 1. jaanuarist maksma palka täistööaja eest. Arstide ja õdede koormust vähendatakse ambulatoorses töös 20 ja statsionaarses töös 16 protsenti. Alates 2013. aasta 1. märtsist tõuseb hooldajate miinimumtunnitasu 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.