Milline on viimane seis röövitud Eesti kaitsepolitseinikuga?
Viimane info, mis meil on, see on küll lõplikult kinnitamata, räägib sellest, et ta on üle viidud Moskvasse. Me oleme eile õhtust alates taodelnud, et Eesti konsulil oleks võimalik temaga kokku saada. Seni ei ole me sellele positiivset vastust saanud. Käib töö ja suhtlemine Vene poolega selle eesmärgi nimel, et ta Eestisse tagasi saaks.


Siseminister Hanno Pevkur ütles eile öösel pärast valitsuse julgeolekukomisjoni istungit, et ta on korduvalt suhelnud telefonitsi oma Vene kolleegiga. Kas teie olete samuti oma Vene kolleegi, Sergei Lavroviga suhelnud?
Me oleme suhelnud Vene välisministeeriumiga. Meie saadik Moskvas on olnud kontaktis Vene välisministeeriumi inimestega nii eile kui ka täna. Eile käis ka Vene saadik välisministeeriumis. Meie töine suhe Vene välisministeeriumiga on väga aktiivne. Meie lähim eesmärk on see, et meie konsulil võimaldataks temaga [Eston Kohvriga - M.V.] kokku saada.

Portaalis Lenta.ru ilmus lugu, kus Eston Kohvrit süüdistati spionaažis, relvade smuugeldamises ning ebaseaduslikus piiriületamises. Kuidas te sellist süüdistust kommenteerite?
Mul ei ole võimalik seda kuidagi kommenteerida. Kõik andmed, mis on esitatud, räägivad sellest, et selle politseioperatsiooni käigus see kaitsepolitseiametnik võeti Venemaale kaasa. Nagu ma ütlesin - praeguseks on ta meie andmetel viidud Moskvasse ja Vene pool on ka ise teatanud, et FSB on ta kinni pidanud. Kõik legendid, mida Venemaa poole pealt kuuleme - ma ei võta neid eriti tõsiselt.

Kui neid legende vaadata kontekstis, kus Eesti kaitsepolitseinikule esitatakse Venemaal süüdistus, siis venib ka tema koju jõudmine.
Ma ei hakka sellega spekuleerima. Nagu ma ütlesin, täna nii välisministeerium, siseministeerium ja kaitsepolitsei suhtlevad oma Vene partnerasutustega selleks, et see juhtum võimalikult kiiresti lahendada. Selle perspektiivi kohta on hetkel väga keeruline midagi öelda.

Eile kella 9 paiku Eesti territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses võtsid FSB töötajad vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult.

Kapo ametnik viidi füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Ametnik täitis teenistuskohustusi seoses piiriülese kuriteo tõkestamisega.

Venemaa eriteenistus FSB teatas aga, et on Pihkva oblastis kinni pidanud kaitsepolitsei töötaja, kes oli relvastatud ja kes tegeles luuretööga, vahendas ITAR-TASS. Kapo andis teada, et mingeid nn "luure iseloomuga materjale" Eesti ametnikul kaasas ei olnud kuna tegemist oli kapo teabehankeoperatsiooniga seoses piiriülese salakaubaveo ja korruptsiooniga.

Reedel kell 23 alanud ja veidi üle tunni kestnud valitsuse julgeolekukomisjoni istungi järel ütles Hanno Pevkur Delfile, et FSB röövitud kaitsepolitsei töötaja juhtumi puhul oli tegemist salakaubajuhtumi lahendamise käigus tekkinud intsidendiga.