"Erakonnaliikmed pöördusid minu poole, et partei esimehe valimistel võiks kandideerida kaks inimest, mis on demokraatlikule ühiskonnale omane. Minu esimene eesmärk on SDE eneseusu taastamine ja õige tee leidmine. Valitsuse muutmine on teisejärguline," kommenteeris Ossinovski oma otsust.

Ossinovski oli eelmises valitsuses haridus- ja teadusminister. Ta on riigikogu liige 2011. aastast. Uues riigikogu koosseisus on ta riigikogu kultuurikomisjoni lihtliige.

Ossinovski saatis erakonnakaaslastele kandideerimise kohta ka alljärgneva kirja.

Head erakonnakaaslased!

Olen otsustanud kandideerida erakonna esimeheks. Teen seda kindlast soovist muuta meie erakond tugevamaks. Me kõik oleme neli aastat teinud erakordset tööd ning saavutanud palju. Sveni juhtimisel oleme teinud tõsise arenguhüppe, tõustes Eesti poliitika meistriliigasse. Kindlasti nõustute minuga, et Sveni panus meie erakonda on olnud hindamatu.

Tõsi, meie toetus viimastel valimistel jäi erinevatel põhjustel tugevalt alla ootuste. Seetõttu küsime endalt, kuidas peaksime täna sotsiaaldemokraatidena edasi minema, et meie hääl kõlaks tugevamalt ning meie ideed jõuaksid teostuseni.

Küsimus ei olegi niivõrd selles, kas olla valitsuses või mitte, vaid selles, kuidas anda erakonnale tagasi vajalik eneseusk. Teeme ju poliitikat mitte selleks, et olla reitingutes populaarne või tagada oma liikmetele töökohti, vaid selleks, et lahendada Eesti ühiskonna ees seisvaid strateegilisi küsimusi. Et Eesti riik ja ühiskond areneks ning oleks hea koht elamiseks mitte ainult ühe valimistsükli, vaid kahekümne, viiekümne ja saja aasta perspektiivis.

Eesti inimesed ootasid nendelt valimistelt muutust Eesti poliitikas. Olime üks selle muutuse vajalikkuse eestkõneleja eelnevate aastate jooksul. Paraku on aga parlamendimatemaatika andnud tulemuseks valitsuskoalitsiooni, mille suuremad sammud – nii head kui halvad – saavad tehtud esimese kahe kuuga. Me kõik tajume reformierakondliku valitsemise tagajärjel tekkinud stagnatsiooni ja poliitilise julguse kadumist, vajalike otsuste edasilükkamist ebapopulaarsuse kartuses või klikihuvi vastuseisu tõttu.

Olen veendunud, et demokraatliku organisatsiooni liikmetena väärivad sotsiaaldemokraadid seda, et erakonna esimehe kohale kandideeriks rohkem kui üks inimene. See annab vajaliku tõuke, et arutleda kriitiliselt oma põhiväärtuste ja arengusuundade üle, ausalt analüüsida tehtut. Kindlasti peame kuulama ka neid, kes suhtuvad skepsisega praegusesse valitsusliidu leppesse. Usun, et avatus ja demokraatlik organisatsioonikultuur on meie tugevus.

Tänan kõik erakonnaliikmeid, piirkondi ja osakondi, kes on mulle toetust avaldanud. Võtan kandideerimist tõsiselt ning ootan sisukat debatti erakonna tuleviku teemal. Lähenevad piirkondade üldkogud annavad selleks kindlasti võimaluse.