"Eesti on kirjutanud 90ndatel alla ÜRO pagulasi vastu võtvale konventsioonile. Seal on lisaprotokollid ja selle järgi on Eesti võtnud vastu pagulasi kõik need aastad," selgitas endine eurosaadik Delfile. "Võtame ka tulevikus ja see on õige poliitika. Kvoot oli paras, see ei ole meie sotsiaal- ega haridussüstemi kahjustanud," rääkis tänase meeleavalduse üks korraldajaid Ojuland.

Ta rõhutas, et mitte ükski õigusakt ei sunni Eestit ega teisi EL riike ühtegi pagulast vastu võtma.

Mis siis saab, kui Eesti keeldub pagulastest? "Mis siis saab? Elu läheb edasi, me võtame vastu ikka neid sõjapõgenikke, asüülitaotlejaid vastavalt ÜRO konventsioonile. Inimesed, kes sõjakoldest põgenevad vajavad, kaitset ja abi."

Sunniviisiliselt pagulaste vastuvõtmiseks pole Eesti aga üldse valmis, see koormaks meie nõrka sotsiaalsüsteemi. Meie haridussüsteem ei suuda isegi siinseid venelasi integreerida. Sundpagulaste toomine oleks kuritegelik, see ohustab eesti rahvast," ütles Ojuland.

Ta lisas, et jutt 200 pagulasest on vale. Soome näite põhjal on teada, et iga pagulane toob kaasa vähemalt 15 inimest, sõnas Ojuland. "Eesti pole selleks valmis."