Kuu aega tagasi saatis kampaaniate rahastamist kontrolliv komisjon ERJK kõikidele erakondadele kirja, kus palus täpsemaid andmeid 2011. aasta telekampaaniate kohta. Päringu peale lisati SDE kampaaniakulude aruandesse juurde 41 692,07 eurone arve, mis erakonna väitel oli eksituse tõttu jäänud sinna kandmata ning kajastus vaid majandusaasta aruandes ja raamatupidamises.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser kinnitas, et erakonnal poleks sellise vea meelega tegemiseks ühtegi head põhjust. "See ei anna kellelegi mitte midagi," sõnas ta. "Ma ei arva, et erakondade valijad annaks erakondadele hääli selle eest, kui vähe nad reklaamile kulutavad, või ka selle eest, kui palju nad reklaamile kulutavad. Ma tõesti loodan, et Eesti valijad annavad erakondadele hääli selle alusel, millist poliitikat nad erakondadelt ootavad."

SDE kahtlustäratavalt madalate reklaamikampaania kulude vastu tunti huvi juba varemgi.

"Kui maikuus teema üles võeti, käsitleti seda nurga alt, et SDE on saanud väidetavalt teistest odavamalt teleetriaega," rääkis Indrek Saar Delfile.

Saare sõnul uuriti põhjalikult reklaamikampaania eetriajaga seonduvat. Märkimata jäänud 41 692,07 eurot kulus aga reklaamklippide tootmiseks, mitte levitamiseks.

Põhjust, miks üks erakond sihilikult kulutused reklaamiaruannetes kajastamata jätma peaks, ei oska Saar öelda. SDE peasekretär kinnitab, et vaatamata kampaaniaaruandest välja jäämisele, kajastus arve majandusaasta aruandes ning oli ka korrektselt makstud.

"Kampaaniaaruanne on täiendav kohustus, mis on erakondadele pandud selleks, et avalikkus saaks jälgida kui palju kulutab erakond kampaaniale raha. Tegime vea, et me ei kirjeldanud teda õigesti selles kampaaniaaruandes," ütleb Saar.

Vaata videost, mida erakonna peasekretär Indrek Saar segaduse kohta veel ütles.