Vaatamata lähinädalail avalikuks tulnud rikkumistele erakonna sisevalimistel, otsustas täna keskpäeval Olümpia hotelli kogunenud Reformierakonna volikogu, et juhatus on legitiimne ning üldkogu uuesti kokku ei kutsuta.

Volikogu esimehe Kristen Michali väitel ei nõudnud kordushääletust ka need erakonna liikmed, kes osalesid valimistel ja kannatasid Kristiina Ojulandi ja teiste pettuse tõttu.

Sellega läheb Reformierakond otseselt vastuollu õigusspetsialistide soovitustega. Eilses Eesti Päevalehes valimiste õiguspärasust analüüsinud TÜ äriõiguse dotsent Andres Vutt märkis, et Reformierakond hääletusel puudus õiguslik alus.

Täna keskenduski erkaonna volikogu elektroonilise hääletuse õiguslikele üksikasjadele. Michal möönis, et toimunud elektroonilisel hääletusel esines turvaauke, kuid erakond juba tegeleb nende kõrvaldamisega uute hääletamiste puhuks.

Reformierakkonna juhatuse liige rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas Delfile, et volikogu arutelud olid sisukad. Kõneluste keskmes olid tema sõnul sündmused, kus erakonda veeti alt ning tehti järeldusi, kuidas neid tulevikus vältida. "Kinnitati seda, et juhatus on legitiimne ," ütles Ligi, kelle sõnul toimuvad üldkogud igal aastal niigi ning uue kokkukutsumine oleks ülepakkumine. "See oli üldine arvamus."


Väidetavalt saab edaspidi, näiteks 2014. aasta alguses toimuvatel Euroopa Parlamendi valimiste kandidaatide valimiseks hääletada üksnes ID-kaardi või mobiil-IDga. "See muudab kasutusmugavust küll pisut väiksemaks, kuid hoiab ära võimaluse usalduse kuritarvituseks tulevikus," ütles Michal.