Delfi kirjutas eelmisel nädalal loo sellest, kuidas riigikogu liige Andrei Korobeinik rendib omaenda firmalt maksumaksja raha eest autot. Kuna saadiku avalikud kommentaarid jäid mõnevõrra arusaamatuks, otsustas reporter Risto Veskioja täna minna riigikokku tema enda käest selgitust küsima. Edasi kulges kohtumine saadikuga nii:

"Kuigi eelneva suhtluse põhjal (või siis mittesuhtluse, kuna saadik oli jäänud telefonitsi tabamatuks ning saatnud ühe lakoonilise e-kirja kahe lausega) ootasin saadiku keeldumist kommentaariks, oli esimene kontakt riigikogulasega väga positiivne. Enne istungi algust lubas ta hiljem vaba aja tekkides mulle kommentaari anda.

Kui see aeg tekkis, teatas aga Korobeinik, et on juba saatnud selgituse reede õhtul ning on valmis küsimustele vastama pärast selgituse minupoolset lugemist. Enne seda keeldus saadik igasugustest kommentaaridest.

Avastasin oma e-kirju sirvides, et saadik oli laupäeva öösel kell 2.09 saatnud kirja, mis oli mul kahe silma vahele jäänud. Seega lugesin meili läbi, kuid kuna kolmelauselisest selgitusest (mis tegelikult oli ilmunud juba ka Õhtulehes ja millega olin kursis) jäi palju endiselt selgusetuks, otsustasin veel kord proovida õnne saadikult lisakommentaari küsimisel.

Paraku osutus see protseduur justkui turul vorstihinna eest kauplemiseks, kus saadik keeldus endiselt igasugustest kommentaaridest enne, kui ei ole avaldatud tema laupäeva öösel saadetud kirja sisu. Ütlesin, et tal oleks hetkel hea võimalus kolmelauselise kommentaari asemel põhjalikum selgitus anda, kuid riigikogulane jäi vankumatuks ning keeldus kõigile küsimustele enne tema lühikese selgituse avaldamist vastamast.

Vaata riigikogulasega kauplemist siit:

Tõsi, tegelikult ei ole ju selles loos midagi ebaseaduslikku ning ka majanduslikult on kõik justkui korras. Vaadeldes riigikogu kuluarveid nägin ise, et suur osa saadikutest maksavad samamoodi enam-vähem ligi 500 euro eest autoliisingut, renti või mõnda muud sõidukiga seotud kulu.

Küll aga rendivad nemad autot liisingufirmadelt või selle alaga tegelevatelt ettevõtetelt, mitte aga internetiportaali pidavalt firmalt. Tuleb meeles pidada tõsiasja, et kui erasektoris võid sa teha põhimõtteliselt seda, mida tahad, siis avalikus sektoris ei pea asjad olema mitte ainult ausad, vaid ka nägema välja ausatena. Kuidas me saame usaldada saadikuid endid esindama, kui mingisugune kahtlus hinge närib? Ega ei saagi...

Seega otsustasin aususe huvides kirjutada selle agusihvkaliku kirjelduse ning avalikustan täismahus riigikogu saadiku Andrei Korobeiniku mulle saadetud vastuse ning lisan sinna juurde küsimused, mida oleksin täna tahtnud saadikult küsida, kuid millest viimane keeldus:

"Olen rentinud autot koos juhiga ettevõttelt Rate Solutions OÜ juba enne riigikokku tööle asumist ning ainuke põhjus, miks otsustasin selle lahenduse jätkamise kasuks oli odavaim hind. Ma ei esita riigikogule hiiglaslike taksoarveid ning kütusekulusid, tööga seotud teised kulud maksan ise (telefoniarved, eluase Tallinnas). Transpordiga seotud lepingud ja arved olid avalikud algusest peale."

Lisaks eelpoolsele selgitusele oleksin tahtnud küsida saadikult täna järgmist: Kas Teil on olemas juhiload või mitte? Kes sõidab Teie renditud autoga? Kas Teile tundub, et kuigi omaenda firmalt auto rentimine on justkui jokk, võib see eetiliselt vale tunduda? Miks põhjendasite Facebookis oma autorenti sellega, et olete Eesti riigile maksudena miljoneid maksnud? Kas kavatsete antud olukorda ka kuidagi muuta või leiate, et põhjust omaenda firmaga rendilepingu lõpetamiseks alust ei ole?