Nimelt osalesid noormehed aasta alguses Tallinnas aset leidnud intsidendis, mis päädis juuvelipoodi röövinud kurjategija kinnipidamisega.

Gustav, kes oli ühel ilusal jaanuarikuu päeval lõunale minemas, nägi maski ja lahtise spordikotiga meest juveelipoest välja jooksmas. Tema ja samas majas töötav Mati asusid röövlile järgi jooksma.

Samal ajal teised mehed, Karel ja Rauno, märkasid tänaval mööda sõites kahtlast olukorda ja asusid kaubikuga varast jälitama.

"Sõitsime mööda Laki tänavat selle aasta jaanuaris. Vaatasime siis, et meie kõrval jooksevad kolm härrasmeest päris külmal päeval ja kahel tagumisel pole üleriideid peal. Mõtlesime, et midagi on teistmoodi ja kuna liikusime samas suunas, otsustasime kõhklematult, et aitame," rääkis juveeliröövlit tabada aidanud Karel Delfile.

Seega hüppasid nad autost välja ja jooksid esimesele mehele järele. Kuna rahvast oli palju teeservas, siis kaotasid noormehed hetkeks kurikaela silmist. Kuna aga rahvamassi tõttu ei märganud ka röövel oma jälitajaid ja ületas kogemata teed noormeeste lähedalt, siis pidasid julged kodanikud ta kinni.

Kareli sõbra Rauno sõnul tekkis vaprates noormeetes kartus siis, kui kurikaelal relv taskust välja kukkus. "Siis saime aru, et midagi suuremat on toimumas," ütles Rauno.

Nelja mehe koostöös saadigi röövel koos saagiga kätte ja anti politseile üle. Meeste tunnistuste ja tegutsemise põhjal avastati ka sama inimese poolt toime pandud varasem kuritegu.

Palju vapraid teisigi

20. novembril anti justiitsministeeriumis üle kodanikujulguse aumärgid, et tunnustada neid, kes on kurjategija tabanud, sellele oma julge tegutsemisega kaasa aidanud või sekkunud kuriteo ära hoidmiseks.

2012.aastal said aumärgid Mati Tammeleht, Gustav Martin, Karel Sootalu, Rauno Prikk, Sander Kalju, Ralf Toomel ja Harri Valge, samuti andis ministeerium välja postuumselt tänukirja Arkadi Barinovile.

Lisaks Mati Tammelehele, Gustav Martininile, Karel Sootalule ja Rauno Prikile, kes aitasid teolt tabada Tallinnas tegutsenud röövli, said ka teised tublid kodanikud aumärgid.

Sander Kalju märkas öösel peolt koju minnes meest ja naist rüselemas ja läks naisele appi, rebides ründaja naisest eemale. Selle käigus ründaja põgenes. Kannatanuga politsei ära oodanud, läks Sander iseseisvalt ründajat otsima, leidis mehe üles ning hoidis teda politsei saabumiseni kinni.

Ralf Toomel läks appi puksiirautojuhile, kes oma tööülesannet täites sattus purjus autoomaniku vägivalla ohvriks. Ralf Toomel märkas oma töökoha juures parklas toimuvat vägivalda ja seda, et ohvrit püütakse kägistada ning viimane ei suuda enam korralikult hingata. Ralf tõttas ohvrile appi ja lõpetas rünnaku.

Harri Valge märkas öösel kahtlast liikumist naabrite põllul ja aimates, et tegu võib olla vargusega, läks asja uurima. Vargad püüdsid noormeest nähes põgeneda, ent Harril õnnestus esialgu kinni püüda üks neist. Politsei kutsumise ajal ründas teine varas noormeest, tekkis rüselus, mille käigus õnnestus mõlemal põgeneda. Vargad tabati siiski tänu Harri põhjalikule isikukirjeldusele ja varaste poolt kaotatud mobiiltelefoni leidmisele.

Isa päästis inimese oma elu hinnaga

Tänavu 11.augustil toimus Tallinnas Rahumäe kalmistul jõhker kuritegu. 22-aastane röövel tungis kallale Arkadi Barinovile ning ühele naisterahvale. Kui vanemal proual õnnestus kallaletungist eluga pääseda, siis Arkadi Barinovil kahjuks nii hästi ei läinud.

Röövel lõi teda pähe ning Arkadi hukkus. Käesolevas juhtumis kriminaalmenetlus alles käib ning rünnakus kahtlustatav mees on vahi all – seega ei saa täna veel täie kindlusega väita, mis täpselt tol saatuslikul õhtul Rahumäel juhtus. Küll aga võimaldavad esialgsed andmed arvata, et Arkadi osutas kohapeal ründajale vapralt vastupanu, ning kes teab – võib-olla just tänu temale õnnestus 76-aastasel proual eluga pääseda.

Justiitsministeeriumi tänukirjaga avaldati Arkadi Barinovile postuumselt tänu osutatud vapruse eest. Tänukiri anti üle Arkadi pojale – Andres Barinovile.

Kodanikujulguse aumärkide žürii leidis, et neid tublisid inimesi, kes märkasid ohtu ja ei pidanud paljuks oma tegemiste kõrvalt hädasolijale appi minna, tuleks eeskujuks seada kõigile. Kuigi kuriteo takistamine või ärahoidmine on julgust nõudev tegu, mida igaüks meist sooviks sooritada, tuleks alati ka mõelda, kas on võimalik kaasata ka politseid või mõnda turvatöötajat, kellel on kuriteo ära hoidmisel suuremad võimalused, väljaõpe ja kogemused.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja alates 2004. aastast.

Kodanikujulguse aumärkide žürii juht oli kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri ja sinna kuulusid peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt, kuriteoennetuse nõukogu liikmed kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja Tartu Ülikooli avaliku õiguse instituudi juhataja asetäitja Jüri Saar.