Vahipataljonis toimunud pressikonverentsil teatasid maaväe ülem kolonel Artur Tiganik ja Põhja kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Rene Brus, et alandavat tegu kui sellist ei olnud.

Kolonelleitnant Brusi sõnul viis juurdlust läbi kaitseväe jurist ning sealt koorus välja kaks aspekti. "Esimene oli siis ajateenijate süüdistus ohvitseride suunas inimväärikuse alandamise suhtes. Teine aga, mis juurdluse käigus välja tuli, oli täiendväljaõppe aja rikkumine öisel ajal," ütles Brus.

"Saan hetkel öelda niipalju, et ajateenijate väärikust alandavat tegu kui sellist ei olnud. Mõlemad osapooled on andnud ütlusi. Ajateenijad küll, kes käesolevaks hetkeks on reservis, on andnud vaid esmased ütlused. Ohvitserid on andnud korduvalt ütluseid ja need on ka fikseeritud. Ohvitserid eitavad kõike seda ähvardamist ja muud säärast kirjeldatut," lisas kolonelleitnant Brus.

Kaitseväelase sõnul on ajateenijaid juurdluse läbiviija poolt kutsustud küll korduvalt täiendavale vestlusele, aga vennad keeldusid sellest.

Kuigi ohvitseride teguviisis inimväärikuse alandamist ei nähtud, siis said mõlemad asjasse puutuvad ohvitserid siiski noomituse, sest antud päeval venis väljaõpe pikemaks kui lubatud 10 tundi.

"Mindi üle väljaõppest ettenähtud ajalimiidist. Välilaagri tingimustes on kindlasti intensiivsem ja pingelisem periood, et nende ajateenijate suhtes mindi tõesti natuke liiale. Ettenähtud 10 tunni asemel venis aeg tunduvalt pikemaks," lisas kolonelleitnant ja ütles, et käesolevaks hetkeks on saanud mõlemad ohvitserid noomituse näol karistada ning juurdlus on sellega lõpetatud.

Maaväe ülema kolonel Artur Tiganiku sõnul tuleb sarnaste juhtumite ärahoidmiseks edaspidi pöörata rohkem tähelepanu väljaõppe metoodikale. "Enne tuleks selgitada, miks midagi vaja teha on, ja alles siis tegema hakata. Et selles osas me veel vaatame, kuidas väljaõppe toimub ja siis teeme järelduse, kas peab midagi muutma," lisas Tiganik.

Maaväe ülema sõnul sai ta vahejuhtumist teada juba järgmise päeva hommikul pärast välilaagrit.

Kaks kaksikut tulid mõne nädala eest avalikult välja süüdistusega, et neid mõnitati ajateenistuse ajal jõhkralt ja sunniti endale relva ähvardusel hauda kaevama.