Kuigi võimuliidu esindajad on Vabaerakonnaga koalitsioonikõnelustel mitmeid kordi kohtunud, tuli neile täna ära öelda. "Et see koostöö, mis on hetkel olnud, jätkuks riigikogus, selle osas oleme me kindlasti väga avatud ja seda soovime nii Vabaerakonna kui ka EKRE osas," ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas ajakirjanikele.

Ratas lisas, et Vabaerakond on tõstatanud väga palju tõsiseid teemasid, pidades silmas põllumajandust, demokraatiapaketti, ka teatud erisusi teatud ettevõtlusvormides. "Oleme püüdnud panna - ja päris tugevalt sisse pannud - neid loodavasse koalitsioonileppesse. Ja kui küsimus on selles, kas saavad olema Vabaerakonna ministrid valitsuskoalitsioonis, siis puht juhtimistasandilt on see päris keerukas. Nii et valitsuse moodustavad kolm erakonda: IRL, sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond," ütles Ratas.

Ratase sõnul nõustuti Vabaerakonna seisukohtadega, et riigikogu valimistel võiks olla mahuline piirang eeskätt reklaamipinna suhtes. "Erakondade rahastamise piirangut oleme samuti arutanud. Siin on see tugevasti seatud riigieelarvega, riigieelarvestrateegiatega. Valimisnimekirjad jäävad nii nagu nad on," märksi Keskerakonna esimees. Lisaks olid võimuliidu esindajad vabaerakondlastega ühel meelel küsimuses presidendivalimiste korra ja haldusreformi muudatustega.

Vabaerakonna liige Monika Haukanõmm iseloomustas kolmikliidu taktikat nende ideede kaasamisel koalitsioonileppesse nii: "Omasta ja marginaliseeri".

Vabaerakond on alustanud hoogsalt opositsioonile omast kriitikat ning sajale kriitikavabale päevale ei tasu uuel võimuliidul loota. Vabaerakonna teatel hääletab nende saadikurühm Jüri Ratase peaministriks kinnitamise vastu, sest vaatamata sõnadele pole Vabaerakonna programmiliste põhimõtetega kuigivõrd arvestatud ning kassi-hiire mäng Vabaerakonna kaasamisega näitab kogu kolmiku ja Jüri Ratase kui võimaliku peaministrikandidaadi otsustusvõimetust.b "Rõhutame, et Eesti poliitika avatumaks ja läbipaistvamaks muutmiseks mõeldud demokraatiapakett loodavat valitsust ei huvita ning sotsiaalmaksu lagi ja selle põranda tühistamine ei ole päevakorras," ütles Vabaerakonna esimees Andres Herkel.

Vaata, missugust kriitikat jagasid Vabaerakonna liikmed uuele valitsusele!