"See on üks veidi sogane vesi, kus erinevad osapooled proovivad omale paremat positsiooni välja võidelda," ütles Aaviksoo õpetajate palgaraha ümber puhkenud arusaamatuse kohta Delfile. "Ilmselt see raha on ikkagi õpetajateni jõudnud, aga võib-olla ebaühtlaselt."

Omavalitsused saavad tänavu õpetajate palgatoetust ehk palgaraha, mida õpetajatele töötasuks maksta, 166 miljonit eurot. See on tunduvalt rohkem kui miinimum ning teeb keskmiselt iga õpetaja kohta, kes töötab täiskohaga, vähemalt 976 eurot.

Aaviksoo arvates võib olla, et on õetajaid, kelle palk ei küüni 936 euroni, on õpetajaid, kelle palk ei ole tõusnud nii palju ja on õpetajaid, kelle palk ei ole üldse tõusnud.

"Need õpetajad on rahulolematud," tõdes ta. "Samal ajal neid, kelle palk on tõusnud, võib olla oluliselt rohkem, aga nende häält me lihtsalt ei kuule."

Mingit trikitamist õpetajate palkade maksmisel näiteks tunnikoormustega ei saa olla. "Kui meil on teada õpetajate arv ja rahasumma, mis neile on välja jaotatud, siis isegi põhikooli laps oskab selle arvutuse teha," rääkis minister.

Keskmise palga saamise arvutuskäik on alljärgnev: 166 miljonit eurot / 10 578 õpetajat täisametikoha arvestuses / 12 kuuga / 1,34 ehk tööandja maksudega = 976 eurot kuus.

Täiesti lubamatu ja seadusevastane on Aaviksoo sõnul olukord, kui õpetaja palk on vähenenud. "Palgamäära ja koormusnormi saab muuta ainult kahepoolsel kokkuleppel," kinitas ta. Kui kellelgi on palka ühepoolselt vähendatud, siis neil tasuks pöörduda tööinspektsiooni.

Kui õpetajal oli palk alla 715 euro, siis ilmselt on tal ka alus nõuda 715 eurost palka ja selleks ei ole vaja pöörduda ministri poole," rääkis Aaviksoo. Muudel juhtudel tuleb rääkida oma tööandjaga ehk kooli direktoriga.

Aaviksoo kinnitas, et ministeerium on valmis palgavaidlustesse selgust tooma.

"Muretsen sellepärast kui õpetajaid on ebaõiglaselt koheldud," ütles Aaviksoo. "Ma tean, et 15 protsenti palgatõusu ei ole see, mida ma oleks tahtunud, ma oleks tahtnud rohkem. Aga minu parema vaandumuse kohaselt said õpetajaid parema positsiooni kui neil oli aasta tagasi."

Streigiga hirmutamine ei ole Aaviksoo sõnul konstuktiivne.