Koalitsioonikõneluste käigus toimus Keskerakonna, IRL-i ja SDE esimeestel Vabaerakonnaga kolm suuremat kohtumist, et kaasata neid neljandaks võimupartneriks. Vabaerakonna peamiseks tingimuseks oli, et uues võimuliidus tahetakse olla täieõiguslik partner.

"Andsime selge signaali, et Vabaerakond lähtub arusaamisest, et me kas oleme koalitsioonis täieõiguslik partner või oleme selgelt opositsioonis. Mingisuguseid vahepealseid variante ei ole. Ometi paistis nii, et täna hommikul tuldi meile vahepealset varianti pakkuma," kommenteeris Vabaerakonna esimees Andres Herkel ajakirjanikele.

"Tegemist on uue kartellierakonnaga, kuhu meil asja ei ole," lausus Herkel kokkuvõtteks.

Vaata vabaerakondlaste kriitilist sõnavõttu videost!

Vabaerakonna liige Monika Haukanõmm iseloomustas kolmikliidu taktikat nendega läbirääkimistel nii: "Omasta ja marginaliseeri". "Kindlasti saab meil opositsioonis olema palju tööd," arvas Haukanõmm. "Mulle tundub, et saame samasuguse otsustamatu valitsuse," lisas ta.

"Uus valitsus võib saada Savisaare pantvangiks," sõnas Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik.

Vabaerakonda küll koalitsiooni ei võetud, ent Jüri Ratas lubas kaasata Vabaerakonna ideid demokraatiapaketist. Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on uuel võimuliidul põhjust nii mõneski maksupoliitika punktis ümber mõelda.

"Meile jäeti mulje, nagu oleks meid kaasatud"

Vabaerakond on alustanud hoogsalt opositsioonile omast kriitikat ning sajale kriitikavabale päevale ei tasu uuel võimuliidul loota. Vabaerakonna teatel hääletab nende saadikurühm Jüri Ratase peaministriks kinnitamise vastu, sest vaatamata sõnadele pole Vabaerakonna programmiliste põhimõtetega kuigivõrd arvestatud ning kassi-hiire mäng Vabaerakonna kaasamisega näitab kogu kolmiku ja Jüri Ratase kui võimaliku peaministrikandidaadi otsustusvõimetust.b "Rõhutame, et Eesti poliitika avatumaks ja läbipaistvamaks muutmiseks mõeldud demokraatiapakett loodavat valitsust ei huvita ning sotsiaalmaksu lagi ja selle põranda tühistamine ei ole päevakorras," ütles Herkel.

Valitsusvastutuse kandmiseks valmis olnud Vabaerakond on nördinud, et kolme erakonna esimehed lükkasid pidevalt kohtumisi nendega edasi. "Täna hommikul selgus üllatuslikult, meie demokraatia ideid – rahvaesinduse rolli suurendamist, poliitilise korruptsiooni riski vähendamist, erakondade raha kärpimist ja paljut muud – ei võetud tegelikult tõsiselt. Selle asemel otsustati luua n.-ö. Puhas kartellikoalitsioon, mille peamine murre on Keskerakonna Ühtse Venemaa tiiva paadis hoidmine ning seniste toiduahelate säilitamine. Meie osalemine valitsuses välistati, aga püüti jätta vale mulje nagu oleks meie põhimõtetega arvestatud," loetles Andres Herkel.

Vabaerakonna hinnangul oleks selge märk muutustest igasuguste poliitkohtade arvu ja sundpolitiseerimise vähendamine. "Riigiosalusega ettevõtete nõukogudesse tuleb nimetada kas pädevaid ja sõltumatuid riigiametnike või spetsialiste konkursiga. Riigikogu liikmete väljalöömine nõukogudest on vaid jäämäe tipuga tegelemine, mis ei depolitiseeri ega tõhusta nõukogude tööd," ütles Vabaerakonna saadik Artur Talvik.

Talviku sõnul ei saa olla juttu tõhusast riigireformist, kui majandus-, rahandus- ja sotsiaalministeeriumis peetakse topeltministreid. "Odavama ja ratsionaalsema riigipidamise juurde ei saa kuuluda see, et poliitilisi ameteid tehakse aina juurde. Aga ka näiteks EL-i eesistumisperioodi silmas pidades oleks päris hea, kui mõned võtmeministrid ei oleks üldse poliitilised või vähemalt püütaks leida parimaid võimalikke kandidaate."

Vabaerakonna fraktsiooni liikmete kaasamine toonuks võimuliitu kaheksa lisahäält.

Uues kolmeliikmelises võimuliidus on 56 häält: Keskerakonnal 27, Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal 15, IRL-il 14.

Vabaerakonda koalitsiooni mitte kaasates jääks nad opositsioonis koos Reformierakonna ja EKRE-ga. Arvestades Vabaerakonna ja EKRE põhimõttelisi erimeelsusi Reformierakonnaga, tooks see - vähemalt esialgu - üsna killustatud opositsiooni.