Oma sõnavõtus ütles president Ilves, et kuigi tal on väga hea meel Marina Kaljuranna peaministriks saamise üle, saab uuel välisministril olema hulga väljakutseid.

"Mul on tõesti hea meel, et minu kolleeg üle 20 aasta on saanud välisministriks. Kogenud inimene diplomaatias teeb alati rõõmu." President Ilves lisas, et kui 20 aastat tagasi loodeti välisministeeriumis, et kunagi jõuab Eesti Euroopa Liitu ja NATOsse, siis nüüd vaevleme just nende küsimustega, mis on seotud sellega, et oleme Euroopa Liidu liikmed.

"Olles läbi aastate Euroopa Liidu käest väga palju saanud, on nüüd kätte jõudmas aeg, kus peame ka ise panustama, mitte ainult ootama, et teised aitavad meid. See võib olla ei ole alati meelepärane inimestele, kes on harjunud sellega, et Euroopa Liit on asi, mis annab," sõnas Ilves.

Uuele välisministrile pani president südamele, et välisministri töö ei saa olema ainult see, mida tehakse kahepoolsetel kohtumistel Eestis, Brüsselis ja mujal, vaid raskeks ülesandeks saab olema oma inimestele välispoliitiliste otsuste selgitamine. "Meie välispoliitilisi Euroopa Liidu valikuid tuleb seletada ka sissepoole." Ilves tõi näiteks Kreeka võlaküsimuse ja ka pagulaste probleem, mida tuleb seletada ka siseriiklikult: kas Eesti inimesed on kitsarinnalised või oleme eurooplased ja käitume vastavalt.

Ilves kiitis Kaljuranda kui head kolleegi, diplomaati ning veenvat ja väärilist väitluspartnerit. Samuti tänas president ka endist välisministrit Keit Pentus-Rosimannust, kes tegi ministeeriumis head tööd. "Tema toodud vaimsust tuleb hoida," ütles riigipea.

Seejärel kutsus president peaminister Taavi Rõivase ja uue välisministri Marina Kaljurannaga ühise kohvilaua taha vestlusele. "Vestlesime vabariigi presidendi ja tulevase välisministriga erinevatel välis- ja julgeolekupoliitilistel ja Euroopa Liidu teemadel, IT-teemadel, mis väga paljuski on osa Eesti välissuhtlusest ja mul on hea meel, et nüüd jääb meil kõigil üle soovida uuele välisministrile jõudu tööle, tööpõld on kahtlematult lai," ütles Rõivas.

Pärast pooletunnist arutelu saatis president isiklikult roosikimbuga päevakangelase koos Taavi Rõivasega Kadrioru lossi trepile vastama ajakirjanike küsimustele.

Küsimusele, kas Marina Kaljurand on Reformierakonda astumise otsuse juba teinud, vastas ta, et nagu ta ka möödunud nädalal ütles, tuleb talle aega anda. "Homme ma alustan tööd välisministrina. Ma tänan selle usalduse eest nii peaministrit kui presidenti ja ma püüan olla Eestile väga hea ja väärikas välisminister," sõnas Kaljurand.

"See pole saladus, et välisministeerium on minu elu, hobi, töö. Diplomaatia on mul südames ja mul on väga hea meel, et ma saan seda tööd jätkata nüüd välisministrina," sõnas uus välisminister Marina Kaljurand.

Kaljurand on Eesti välisministeeriumi taastamisest töötanud ka suursaadikuna nii Moskvas kui Washingtonis, viimati oli ta välisministeeriumi asekantsler, vahendab Vabariigi Presidendi Kantselei.

Kahe nädala eest, 1. juulil, teatas välisminister Keit Pentus-Rosimannus, et astub seoses Autorollo skandaaliga tagasi. Eelneval päeval tegi Tallinna ringkonnakohus pankrotistunud OÜ Autorollo tsiviilasjas vastutavaks ka Keit Pentus-Rosimannuse.

2. juulil kirjutas Delfi, et ilmne favoriit välisministri kohale on üle kümne aasta välisminister olnud Urmas Paet, kes on praegu Euroopa Parlamendi saadik. Kuna valitsuses oli niigi vähe naisi, siis tundusid tugevad kandidaadid ka Anne Sulling ja Kaja Kallas.

Eesti Ekspress kirjutas möödunud kolmapäeval, et peaminister Taavi Rõivas jätkas läbirääkimisi erakonna juhatuse liikmete ja võimalike välisministri kandidaatidega, kellest Ekspressi allikate hinnangul oli edumaa saavutanud välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand.

Reedel kogunes Reformierakonna juhatus, kes toetas erakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ettepanekut esitada välisministri kandidaadiks pikaaegne suursaadik, välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand.

Marina Kaljurand hakkab välisministrina tööle homme pärast vande andmist riigikogu erakorralisel istungil.