Riigikogu Keskerakonna, Vabaerakonna, EKRE, IRLi ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonide esimehed kohtuvad täna parlamendihoones, et ühiselt arutada peaminister Taavi Rõivase tänast otsust mitte aktsepteerida koalitsioonipartnerite üleskutset taandada end valitsusjuhi ametist.

Nii Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimees Andres Anvelt kui ka IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul märkisid, et Rõivasel jääb puudu riigimehelikkusest. "Mulle tundub, et meie veel istuv peaminister ei saa normaalsetest ühiskonna protsessidest aru," nentis Anvelt.

Sibul märkis, et taolises olukorras, kus koalitsioonipartnerid teatavad, et usaldust peaministri vastu enam ei ole, oleks mõistlik Rõivasel ise tagasi astuda. "Me eeldasime ja lootsime, ja loodame homme kella 14ni, et peaminister Rõivas käitub samamoodi ja astub ise tagasi," lisas Sibul. Kui Rõivas seda ei tee, siis ei jää Sibula sõnul IRL-il kahjuks midagi muud üle, kui ise oma valitsust umbusaldama minna.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson märkis, et antud juhul ei ole asi Reformierakonna enesekindluses, vaid ülbuses. "Me ei taha arvamust, et riik on Reformierakond."

Küsimusele, kas IRL ja sotsid oleksid ka siis Taavi Rõivasele umbusaldust avaldanud, kui Keskerakonnas poleks uut esimeest valinud, konkreetset vastust ei tulnud, kuid Anvelt sõnas, et valitsuses olek oli suure küsimärgi all möödunud aastal toimunud sotsiaaldemokraatide volikogul. "Tookord võitis väga väikese ülekaaluga seisukoht, et jätkame. Põhjuseks oli toona, et meie väga paljud erakonna liikmed ei olnud valmis jätkama Savisaare juhitava Keskerakonnaga," selgitas Anvelt.

Priit Sibul oli veendunud, et tegu on kokkusattumusega. "Usaldus kadus ju valitsuses ja valitsuse koalitsioonis, mitte sellest, et üks erakond esimehe vahetas," kommenteeris Sibul.

Anvelt kinnitas, et uue koalitsiooniga ei kaasne julgeolekuriske, nagu on Reformierakonnast asutud rääkima. "Meie suurimateks partneriteks jäävad Euroopa Liit ja NATO. Meie välisjulgeoleku ja välispoliitika põhilised ja kõige olulisemad nüansid jäävad muutmatuks: kaitsekulud, liitlaste vastuvõtukulud, koostöö. Selline võib olla isegi madal ähvardamispoliitika, mida Reformierakond on tegemas, ei vasta mitte mingisugusele tõele ega alustele," kommenteeris Anvelt.

EKRE esindaja Martin Helme märkis, et valitsuse vahetus USAs on Eestile palju suurem julgeolekuoht kui uus koalitsioon Eestis.

Vaata pressikonverentsi täispikkuses:

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme näeb Keskerakonda uue valitsuse moodustajana. Vaata lähemalt videost!