"Laske mul väljendada kogu meie solidaarsust ja lähedust kõigi eesti inimeste ja Eesti võimudega seoses Venemaal kinnipeetud politseiametnikuga. Arutasime seda eelmisel nädalal telefoni teel, saatsime kohe peale kohtuotsuse väljakuulutamist välja avalduse," ütles Mogherini ja lubas koostöö jätkamist.

Mogherini ütles, et Kohveri vangistusest räägib nii tema kui teised Euroopa Liidu diplomaadid Venemaa kolleegidega pidevalt nii avalikel kui privaatsetel kohtumistel.

Talt küsiti ka Eesti laevakaitsjate kohta, kes on juba mitmendat aastat Indias ja ei saa sealt minema, sest nende üle kestab seal lõputuna näiv kohtuprotsess.

Mogherini ütles, et ta toetab Eestit meie püüdlustes laevakaitsjaid vabastada ja et seda arutati ka tänastel kohtumistel välisministeeriumis.

Välisminister Marina Kaljurand lisas, et täna oli Indias jälle kohtuistung, kus lepiti kokku, et 14. septembril on järgmine istung. 14. september istungil on lootust, et mehed saavad enda kaitseks ka sõna. Viimase aasta jooksul pole seda seni juhtunud. Kaljurand pidas küsitavaks, kas neid on ikka mõtet Indias kinni hoida, kui nendega mingeid toiminguid ei tehta.

Julgeolekuolukorrast rääkides rõhutas välisminister Kaljurand kohtumisel Mogheriniga, et viimase pooleteise aastaga oluliselt kasvanud ettearvamatus ja ebastabiilsus mõjutab Euroopa julgeolekut laiemalt. "Peame täna arvestama nii lõunast kui ka idast lähtuvate ohtudega," ütles Kaljurand. Idast lähtuvat ohtu iseloomustab Kaljuranna sõnul Venemaa jätkuv agressioon Ukrainas ning Venemaa militaarse aktiivsuse märkimisväärne kasv.

"Olukord Ida-Ukrainas on jätkuvalt pingeline, kogu kontaktjoone ulatuses on kasvanud rikkumiste arv ja nende intensiivsus. Sedavõrd aktiivset pommitamist ning raskerelvastuse kasutamist kontaktliinil pole esinenud kuue kuu jooksul alates Debaltseve lahingust käesoleva aasta veebruaris," märkis välisminister Kaljurand.

"Mõistame koos partnerite ja liitlastega Venemaa initsieeritud taaseskalatsiooni hukka ning kutsume Venemaad üles Minski kokkuleppeid järgima," lisas minister. "Vajadusel peab Euroopa Liit olema valmis Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone karmistama," rõhutas Kaljurand.