Peaminister Taavi Rõivas ütles täna varahommikul Ämari lennubaasist Kesk-Aafrika missioonile suunduvatele kaitseväelastele, et meie julgeolek põhineb solidaarsusel - seistes rahvusvahelise julgeoleku eest, seisate te Eesti julgeoleku eest.

„Eesti julgeolek tugineb solidaarsusel ja partnerlusel. Me jagame vastutust rahvusvahelise julgeoleku ees, andes oma panuse missioonidesse erinevates maailma kriisikolletes. Samal ajal saame NATO liikmena olla kindlad liitlaste kõhklematule abile,“ ütles peaminister Rõivas valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Peaminister selgitas, et Ämari baasis seisvad Taani hävitajad ja Kevadtormil harjutavad liitlased ei ole otseselt seotud missiooniga Kesk-Aafrika Vabariigis, kuid see seos ei ole olematu. „See just iseloomustabki liitlaste vahelist solidaarsust, millel põhineb meie riigikaitse ja julgeolek,“ tõi peaminister näite.

Rõivas märkis, et Eesti sõdurid on juba tõestanud oma professionaalsust ning tänu neile on Eesti usaldusväärne ja tõsiseltvõetav NATO liitlane.

„Te suundute missioonile Eesti riigi ja meie kõigi julgeoleku huvides,“ ütles Rõivas. „Soovin teile edu, vastupidamist ja rõõmsat meelt, et kodust eemal ülesanne täita,“ ütles peaminister.

Eesti osaleb Euroopa Liidu missioonis, mille eesmärk on toetada Aafrika Liidu rahuvalveoperatsiooni MISCA ja Prantsuse vägesid korra taastamisel Kesk-Aafrika Vabariigis. Eesti panustab missiooni 53 kaitseväelasega, kokku neljaks kuuks.

Tseremoonia jäädvustanud fotograafi sõnul selgus täna varahommikuse tseremoonia järel, et väljalend toimub alles õhtul.