„Sisuline otsus oli see, et haigekassa juhatus peaks järgmiseks korraks n-ö igaks juhuks lauale panema hinnad ja maksumused sellest, et kui streik jääb kestma, kas siis patsiendid võiks minna teise tervishoiuteenuse osutaja juurde, kes ei streigi, et nad ikkagi saaksid oma esmase visiidi tehtud,“ ütles täna pärast haigekassa nõukogu erakorralist istungit Delfile sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Koosolekul vaadati läbi, kui palju tervishoius miski maksab, et arstidele paremini võimalusi tutvustada. „Vaatasime detailideni läbi kõik hinnakomponendi erinevad osad – kui palju maksab üks minut eriarsti vastuvõttu, mis see kogumis haigekassa eelarvele tähendaks, kui näiteks visiidi aega pikendada, mis see lisakulu oleks,“ rääkis sotsiaalminister tänasest istungist.

„Vaatasime seda, kui palju on ühe protsendi maksumus nii õdedele, hooldajatele kui ka arstidele. Vaatasime teisi hinnakomponentide sisendeid, tarbijahinda, ehk käisime, maakeeli öeldes, pulkadeni läbi kogu hinnakirja, et haiglatel ja haiglate liidul oleks võimalik arstidele näidata ja seletada, millised on võimalused selle lisanduva 55 miljoni euro sees, mis meil järgmisel aastal tervishoius on.“

„See on väga suur summa ja möönsime seda, et arstidele tehtud pakkumine on väga väärikas ja kaalumist väärt. 6,6 üle välja ei ole see pakkumine, mida haigekassa nõukogu varasemalt oli teinud, kus haigekassa nõukogu ettepanek oli õdedel-hooldajatel rohkem tõsta, aga, nagu me oleme korduvalt öelnud, oleme valmis aktsepteerima seda kokkulepet, mis tervishoiutöötajate ja haiglate vahel selgub,“ lisas Pevkur.

Esmaspäeval kogunevad ministeeriumisse kõik sotsiaalpartnerid: arstide liit, haiglate liit, kolm õdedega seotud kutseliitu ning tervishoiukõrgkoolid, et arutada teemasid, mida kollektiivlepingu raames arutada ei saa, ehk kiirabitöötajate, haiglate pakutavate teenuste, haiglavõrgu tuleviku teemal. Pärast seda jätkuvad läbirääkimised haiglate liidu ja arstide liidu vahel.

Haigekassa nõukogu jätkab tänast koosolekut järgmisel neljapäeval.